Започват консултациите с президента за съставяне на временно правителство

Започват консултациите с президента за съставяне на временно правителство
http://ruse-direct.eu/
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев започва консултации с парламентарно представените политически сили, като първата ще се състои днес сутринта с ПГ на ГЕРБ, пише БГНЕС.

Консултациите при държавния глава излизат на дневен ред, след като парламентът прие оставката на второто правителство на Бойко Борисов.

След приключване на кръга от консултации с парламентарно представените партии в 43-то Народно събрание, президентът ще пристъпи към следващата конституционна процедура, а именно връчване на проучвателни мандати. Първият мандат се връчва на най-голямата по численост парламентарна група, вторият – на втората по численост, а третият по избор на държавния глава.

Преди дни президентът Росен Плевнелиев вече отправи искане до Конституционния съд за тълкуване - дали в последните три месеца от своя мандат държавният глава насрочва нови парламентарни избори, без да е разпуснал Народното събрание. По този въпрос съществуват различни мнения. Първата теза гласи, че през последните три месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание и не може да насрочи нови избори, а в неговата компетентност е само да назначи служебно правителство. Втората теза е, че през последните три месеца от мандата си държавният глава не може да разпуска Народното събрание, но назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Бойко Борисов депозира оставката на ръководеното от него правителство още на следващия ден след балотажа на президентските избори, след като кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева загуби от ген. Румен Радев.

#Росен Плевнелиев консултации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници