Американският съд разреши продажбата на "Sequoia"

Американският съд разреши продажбата на "Sequoia"
Източник: Kulik Photographic
A A+ A++ A

 

Съд в американския щат Делауер е постановил да бъде продадена историческата яхта Sequoia, която през миналия век е била използвана от няколко американски президенти, предаде БГНЕС.

Решението е било взето в резултат на продължителен съдебен спор заради множеството задължения на собственика на съда. По-рано той е обещал на кредитора си – компанията FE Partners, че ако не може да си върне задълженията, ще му даде „Sequoia,“ срещу 7.8 млн. долара. Компанията обаче не получила нито парите, нито кораба и затова се обърнала към съда.

Знаменитата яхта е в плачевно състояние. Дървеният й корпус е прогнил и в нея от години са се заселили еноти. По тази причина съдът решил, че кредиторът трябва да получи яхтата безплатно, тъй като за ремонта й трябват сериозни вложения. Sequoia става президентска яхта в началото на 30-те години на миналия век. По време на сухия режим президентът Хърбърт Хувър криел на нея запас от алкохол. В разгара на Карибската криза Джон Кенеди я използвал за провеждане на стратегически съвещания.

През 1972 г. на яхтата са се провели преговорите между Никсън и Брежнев за ограничаване на стратегическите въоръжения. Твърди се, че именно на този исторически съд Хари Труман взема решение за атомната бомбардиролка на Хирошима. През 1977 г. президентът Джими Картър продава Sequoia ва аукцион и, тя се превръща в екскурзионен кораб. За четиричасова разходка по река Потомак на бившата президентска яхта туристите плащали по 10 000 долара. Яхтата сменя през следващите години няколко собственици и накрая се оказа в ръцете на Sequoia Президеншъл яхт клъб.

#Делауер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници