Москов: Здравноосигурителната вноска не трябва да се разделя, с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги

Москов: Здравноосигурителната вноска не трябва да се разделя, с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги
БГНЕС
A A+ A++ A

Тук ключът е волята - консенсус не е имало, няма и да има. Това заяви в НС здравният министър в оставка Петър Москов по време на обсъждането на бюджета на НЗОК на първо четене за 2017 г., пише БГНЕС.

Чисто финансовата рамка е по-добра, отколкото през миналата година, продължи Москов. Увеличава се финансирането на първичната и специализираната доболничната помощ, както и за изследвания и консумативи, които вървят с нея.

Не бива здравноосигурителната вноска да се разделя - с едни и същи пари не можеш да финансираш различно количество услуги по различен начин. Това, което трябва да се случи е стимулиране на доброволното здравно застраховане. Има по-малко от 10% хора в България, които са готови допълнително и самостоятелно да инвестират в здравето си. Такива са фактите, а какви искаме да са лозунгите е отделна работа, подчерта Москов. Да разтурим финансирането на НЗОК и да я дадем на някакви здравнозастрахователни фондове означава, всъщност, да счупим идеята за солидарно здравеопазване- това не е ляво, не е дясно, това е смислено.

Който го предлага трябва да може да носи отговорност за последиците, посочи Москов. Имаме тежка демографска и социална структура на населението- това е реалността. Много ми се иска да можем да предложим радикална дясна политика, в която да кажем как разделяме системата, но трябва да мислим за реалността. А тя е , че имаме възрастно, бедно и болно население, подчерта той. Трябва да се увеличи ефективността на действията на НЗОК и ако това се случи и механизмите за контрол ще дадат ефект, заключи министърът на здравеопазването. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници