Внесоха законопроект за преки президентски избори в САЩ

Внесоха законопроект за преки президентски избори в САЩ
http://dic.academic.ru/
A A+ A++ A

Барбара Боксър – сенатор демократ от щата Калифорния, внесе за разглеждане в горната камара на американския Конгрес законопроект за премахване на института на избирателната колегия при избора на държавен глава, която е „остаряла и недемократична”, съобщи БГНЕС.

Отдавнашната дискусия за целесъобразността да се делегират права на електори, които да избират президента, се активизира след неотдавнашните избори на 8 ноември. Победител стана кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп, който получи подкрепата на 290 електори в избирателната колегия. Съперничката му Хилари Клинтън от Демократическата партия получи 232 електорални гласа, но същевременно, за нея са гласували почти милион американци повече и, ако институтът на електорите не съществуваше, тя щеше да спечели надпреварата.

Недоволните от избора на Тръмп американци, които участват в протестни акции из цялата страна, се позовават именно на това несъответствие в избирателната система на САЩ. Инициативата на Боксър е реакция на тези протести.

Коментатори отбелязват, че законопроектът няма почти некакви шансове за одобрение в Конгреса, тъй като и двете камари са под контрола на републиканците. парламентаристите, тя трябва да бъде подкрепена от три четвърти от американските щати, тъй като става дума за промени в конституцията. А този процес би отнел поне 7 години.

Последното широко обсъждане на института на електорите беше след президентските избори през 2000 година, когато с повече събрани електорални гласове победи Джордж Буш младши. А съперникът му демократ Ал Гор събра повече избирателна подкрепа.

Доналд Тръмп ще е пети президент, избран с гласове, които са по-малко от тези за съперника му.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници