Саркози нарече "срамен" въпроса за парите от Кадафи

Саркози нарече "срамен" въпроса за парите от Кадафи
Източник: rusofili.bg
A A+ A++ A

 

Бившият френски президент Никола Саркози нарече "срамен въпроса" на журналиста по време на снощния дебат относно последните твърдения, че е взел милиони евро от бившия либийски диктатор Муамар Кадафи. "Вие въобще не се срамувате да повтаряте твърденията на един човек, който прекара известно време в затвора", каза Саркози по време на дебата по телевизия "Франс 2", предаде БГНЕС.

В диспута участваха седемте претенденти от дясноцентристките формации за кандидат-президентската кампания, която ще се проведе следващата година. Първият кръг от вътрешнопартийните избори ще се проведе в неделя. Саркози вече четвърта година избягва да отговори на обвиненията, че по време на успешната си президентска кампания през 2007-ма година е получил милиони евро от Кадафи.

В началото на тази седмица известният бизнесмен от френско-либийски произход Зияд Такиедин заяви, че по време на първата президентска кампания на Саркози е предал "три куфара, препълнени с пари". По време на дебата Саркози сърдито твърдеше, че "Такиедин е лъжец, който е осъждан безброй пъти за клевата". Бившият държавен глава отказа да отговори на въпроса на журналиста, казвайки само, че "това е под достойнството на обществената телевизия".

Пред сайта за разследване "Медиапар" Такиедин каза, че "на три пъти е пътувал от Триполи за Париж в края на 2006-та година и в началото на 2007-ма година, пренасяйки пари за кампанията на Саркози". Според него всеки път в куфара си е носил между 1.5 млн. и 2 млн. евро. Банкнотите са били в купюри от 200 и 500 евро и са били получени от директора на Военното разузнаване по времето на Кадафи.

БГНЕС припомня, че бившият френски премиер Ален Жупе и Никола Саркози ще са двамата фаворити за кандидат-президент на дясноцентристите след първия тур на първичните избори. Според изследванията 36% ще гласуват за Жупе на първичните избори, 29% за Саркози. Общо седем кандидати са регистрирани за участие в борбата за кандидат на най-голямата опозиционна партия във Франция – „Републиканците“, и нейните съюзници. Сред тях са, освен Саркози и Жупе, и друг бивш премиер – Франсоа Фийон, политикът Бруно ле Мер, Жан-Франсоа Копе, бившият министър на енергетиката и екологията Натали Косцюшко-Моризе и председателят на френската Християн-демократическа партия Жан-Фредерик Пуасон.

След Саркози и Жупе според допитването се нареждат Фийон с 22%, Ле Мер със 7%, Косцюшко-Моризе с 3%, Пуасон с 2% и Копе с 1%. Според допитването лидерът на френската крайнодясна партия „Национален фронт“ Марин льо Пен по всяка вероятност ще стигне до втория тур на същинските президентски избори.

Първият тур на първичните избори на „Републиканците“ и техните съюзници ще се състоят на 20 и 27 ноември. Първият тур на същинските президентски избори пък са насрочени за 23 април 2017 г. 

#Муамар Кадафи #Зияд Такиедин #Ален Жупе #Франсоа Фийон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници