Столтенберг: Няма как да изолираме Русия. Трябва да поддържаме отношения с нея (обновена)

Столтенберг: Няма как да изолираме Русия. Трябва да поддържаме отношения с нея (обновена)
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

 

Няма възможност за изолиране на Русия, с нея трябва да се изграждат и поддържат отношения, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч пред Германския фонд "Маршала" в Брюксел. „Срещите ми с Лавров потвърждават, че Русия е отворена към това“, добави Столтенберг, предаде БГНЕС.

„Русия е нашият най-голям съсед и тя няма къде да се дене. Ние трябва да разговаряме как да избягваме военни инциденти и какво да направим, че при възникването на инцидент положението да не излезе изпод контрол. Това е особено важно в периоди, когато напрежението в отношенията е високо“, изтъкна още ген.-секретарят на НАТО.

По думите му НАТО обсъжда с Русия възможността за реформиране на Виенския документ на ОССЕ относно контрола върху военната дейност и ученията в Европа. „Русия използва вратички в законодателството и провежда голям брой внезапни учения без международен контрол. Именно затова смятаме за необходимо да модернизираме Виенския документ“, аргументира се Йенс Столтенберг. 

Главният урок на XX века свидетелства, че безопасността на Евросъюза и Европа е невъзможна без САЩ. „Двете световни войни и Студената война потвърдиха, че европейската безопасност е невъзможна без САЩ. Стабилността на Европа е стратегически интерес и на САЩ“, подчерта той.

Говорейки за слабостите на трансатлантическото взаимодействие между ЕС и САЩ, той подчерта, че за преодоляването им необходими "повече пари, военно взаимодействие, а не конкуренция между ЕС и НАТО, активно въвличане на европейските страни в осигуряването на безопасността“.

Столтенберг разкри, че още не е разговарял по телефона с Доналд Тръмп, но е убеден, че новоизбраният американски президент ще поддържа американското лидерство в НАТО. Столтенберг добави, че в момента щабквартирата на НАТО работи върху подготовката на негов телефонен разговор с Доналд Тръмп.

#НАТО #Йенс Столтенберг #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници