САЩ и ЕС подкрепиха провеждането на местни избори в Донбас

САЩ и ЕС подкрепиха провеждането на местни избори в Донбас
Източник: Марица
A A+ A++ A

 

Лидерите на САЩ и водещите държави от ЕС са загрижени от продължаващия конфликт в Източна Украйна и се обявяват за надеждно прекратяване на враждебните действия в региона, както и за провеждане на местни избори, съобщава прес службата на Белия дом, предаде БГНЕС.

Съобщението беше разпространено след срещата на президента на САЩ Барак Обама с лидерите на ФРГ, Франция, Великобритания, Италия и Испания в Берлин. Провеждането на избори в Донбас е едно от ключовите условия за политическо уреждане на конфликта в Източна Украйна. Според Минските договорености, те трябваше да се състоят още през 2015 година, заедно с провежданата в Украйна конституционна реформа за предоставяне на постоянен особен статут на отделни райони в Донецка и Луганска област.

Поради нежеланието на Киев да изпълни поетите задължения – да амнистира всички участници в събитията в Донбас, да приеме законодателство за особения статут и да подготви закон за изборите, сроковете многократно се удължаваха. Украйна отказва да обсъжда подготовка за избори като се обосновава с липсата на сигурност в региона. 

#ЕС #САЩ #Донбас #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници