Гърция с предложение: Да се направи нов бежански лагер на остров Хиос

Гърция с предложение: Да се направи нов бежански лагер на остров Хиос
БГНЕС
A A+ A++ A

Гръцкото правителство иска да създаде нов лагер на остров Хиос, където стотици бежанци наскоро избягаха от лагера Суда заради инцидентите там и се оказаха без подслон.

"Ние предлагаме да се изпразни сегашния лагер в Суда", намиращ се близо до пристанището и главен град на острова с почти 700 мигранти и да "се създаде нов приеман център”, каза държавният секретар по въпросите на имигрантите Янис Балафас за телевизия „Епсилон”, съобщава БГНЕС.

Според правителството новият център може да бъде създаден на празен терен, който е използван в миналото като място за разтоварване. Той се намира на четири километра от пристанището.

"Ако общината ни даде зелена светлина, работата ще започне веднага и това ще бъде решение, което ще сложи край на напрежението в лагера Суда", каза Янис Балафас.

Кметството на Хиос засега отказва да се създаде нов лагер за бежанци, които в момента са 4000 на острова, защото се опасява от увеличаване на техния брой.

От петък, след две поредни вечери с инциденти, почти стотина бежанци са избягали от лагера и спят по околните тротоари, защото се страхуват да се върнат.

В нощта срещу четвъртък две групи мигранти ограбиха два магазина и влязоха в сблъсъци с полицията.

В нощта срещу петък бяха хвърлени запалителни устройства в лагера, унищожени бяха палатки.

Двама доброволци, които помагат на бежанците, бяха атакувани от около 30 души и влязоха в болница. В петък сириец бе ударен с камък в главата от неизвестен.

Янис Балафас посочи, че в основата на тези инциденти е акция на малцинствени групи и твърди привърженици на крайната десница.

Той припомни, че членовете на гръцката неонацистка партия „Златна зора” посетиха острова няколко дни преди тези инциденти. "В този смут, логично е, че жителите на Хиос се чувстват засегнати", каза той.

Инцидентите се повтарят и на Хиос, и на четирите други острова в Егейско море, на които при мизерни условия са натъпкани пристигналите там нелегално общо 16 хиляди мигранти и бежанци. Те трябва да бъдат върнати на Турция по споразумението между ЕС и Анкара, подписано през март, но за да се избегнат тази перспектива по-голямата част от тях са подали молби за убежище в Гърция, което е много дълга процедура. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници