ЕК: Клането в Сребреница е геноцид и не подлежи на оспорване

ЕК: Клането в Сребреница е геноцид и не подлежи на оспорване
През юли 1995 г. в град Сребреница над 8 000 момчета и мъже - цялото мъжко население на града е избито по заповед на генерал Ратко Младич. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

Европейската комисия даде да се разбере, че няма да толерира опити да се „пренапише историята" и да се оспорва фактът, че масовите убийства в Сребреница са геноцид.

„Европейският съюз отхвърля категорично всеки опит да се пренапише историята. Престъпленията от Сребреница са геноцид, както нееднократно е потвърждавано от Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия и Международния съд," се казва в официална позиция на Европейската комисия, по повод коментарите на новоизбрания президент на Сърбия Томислав Николич, който в телевизионно интервю миналата седмица заяви, че в Сребреница са извършвани военни престъпления, но те не могат да бъдат наречени геноцид, предаде bTV.

„Политическите лидери в страните от Западните Балкани трябва постоянно да доказват принадлежността си към духа на сътрудничество и помирение в региона," заяви говорителяt на върховния представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън.

„Както навсякъде другаде в Европа, от отговорните политици се очаква да използват отговорна, ясна и едностранна реторика," каза още говорителят.

През юли 1995 г. в град Сребреница над 8 000 момчета и мъже - цялото мъжко население на града е избито по заповед на генерал Ратко Младич, а женското население е насилено и прокудено, припомнят международните наблюдатели.

Зверството на сръбските паравоенни бригади предизвика международната общност към директни действия срещу самопровъзгласилата се Република Сръбска.

Двуседмичните бомбардировки на НАТО доведоха до подписването на споразумението от Дейтън от 1 ноември 1995 г., което формално постави край на войната за самоопределяне на Босна и Херцеговина.

#Сребреница #геноцид #Европейската комисия #ЕК #Томислав Николич #Президент на Сърбия #Сърбия #Ратко Младич #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници