Правителството в оставка пуска поръчки за милиони

Правителството в оставка пуска поръчки за милиони
БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството е в оставка, но очевидно няма никакво намерение да се въздържа от обществени поръчки.

Това пише в утрешния си брой вестник "Сега". След като премиерът Бойко Борисов обяви, че сдава властта, различни държавни ведомства усилено се готвят да купуват всякакви стоки и услуги - от костюми за катаджиите и гориво за хеликоптери на Гранична полиция до джипове, автобуси, софтуер, дронове, пътно строителство и проектиране, поддръжка и разширяване на бази данни и мрежи. В последните десетина дни се появиха поръчки, които впечатляват с много високи прогнозни стойности, други съдържат смущаващи особености в условията, трети изглеждат пришпорени или ненавременни, пише БГНЕС.

Определено най-активен възложител в дните след оставката на правителството е МВР - централата и отделните му дирекции, а повечето обществени поръчки са за милиони. МВР обяви поръчка за изработване на лични карти, паспорти, шофьорски книжки. Прогнозната стойност на услугата е 19.9 млн. лева. Състезание обаче няма да има, защото се предлага задачата да бъде възложена на "Веридос ГМБХ" - фирмата, на която вече бе поверена следгаранционната поддръжка на оборудването за производство на български лични документи. Това се случи през пролетта след изтичането на договора със "Сименс", а сега се предлага "Веридос" да поеме и самото издаване на документите. "Предвид изключителните права върху защитния елемент STEP® и операционната система STARCOS от страна на Веридос ГМБХ следва да се изпрати покана до дружеството за провеждане на преговори за доставката на материалите и полиграфическата изработка на бланките на българските лични документи", пише в поръчката.

Самото МВР се готви да купува нови зимни дрехи за служителите си. Поръчката е за солидна сума - 3.74 млн. лева. Тя включва 5909 специални сини костюма, 2115 зелени и 1092 черни плюс още 914 бройки зимно облекло в синьо за пътните полицаи.

И Главна дирекция "Гранична полиция" в МВР се готви за голямо пазаруване. Една от големите поръчки, обявени напоследък, е за доставка на "нови патрулни и специализирани автомобили с нормална и повишена проходимост". Тя е за близо 9.2 млн. лева. Става дума за 21 спецколи за превоз на служебни кучета, 110 патрулни автомобила, 15 автобуса с 16 места и още два 50-местни.

Още една главна дирекция на МВР - "Пожарна безопасност и защита на населението", ще се обзаведе с нови коли и автобуси с прогнозна стойност 1.725 млн. лева (без ДДС). Сумата е за шест автобуса с до 60 седалки и за 7 леки автомобила с 5+1 места. Те са за нуждите на центровете за повишаване готовността на населението за реакция при наводнения, пише в текста на поръчката. Странно е, че срокът за изпълнението е доста разтегнат - 150 дни от сключването на договора, но не по-късно от 20 февруари 2018 година. Парите са по новата ОПОС.

Друга едра поръчка на "Гранична полиция" от 23 ноември е за доставка на дизелово гориво за гранично-полицейски кораби и на авиогориво за хеликоптерите на ГДГП - МВР. Прогнозната стойност е 2.819 млн. лева без ДДС.

Дирекцията ще купува и нови дронове за около 390 000 лв. без ДДС - за по-добър контрол на границата с Турция. До 20 декември ще се събират оферти за доставка на дистанционно управляема летателна система (ДУЛС) заедно с транспортен модул (автомобил с висока проходимост). ДУЛС трябва да включва летателен модул - два или повече дрона, оптика за наблюдение и наземна контролна станция.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници