Виктор Янукович: Сегашният прокурор Юрий Луценко призоваваше за война в Украйна

Виктор Янукович: Сегашният прокурор Юрий Луценко призоваваше за война в Украйна
http://rusofili.bg/
A A+ A++ A

Сваленият украински президент Виктор Янукович заяви в съда, че въоръженият конфликт в страната по време на евромайдана бе провокиран от тези, които днес са на власт, пише БГНЕС.

Той бе разпитан чрез видеовръзка между Киев и съд в руския град Ростов на Дон, където даваше показания.

Анализирайки събитията от зимата на 2013-2014 година, Янукович отбеляза, че първите призиви към хората да грабнат оръжието прозвучаха именно от лидерите на евромайдана, включително от сегашния генерален прокурор Юрий Луценко. „Призиви към въоръжен сблъсък, към поход срещу резиденцията на президента отправяха Луценко и другите ръководители на майдана, каза вицепрезидентът.

Според Янукович именно тази линия на въоръжено противоборство попречи да се реализира споразумението, подписано в онези дни от властите и представители на опозицията, което „даде възможност да се излезе мирно от положението“.

„За съжаление, случи се така, че отначало тези радикали взеха властта в нощта на 21 срещу 22 февруари, завзеха държавните учреждения, след това резиденцията и в крайна сметка започнаха да се подготвят да смажат населението на изток и юг, което беше недоволно от случващото се в Киев. И това доведе дотам, че хората в тези региони, започнаха да търсят възможност да защитят себе си и совите семейства. Така започна войната. Но войната в Украйна бе започната от действащата сега власт“, заяви Виктор Янукович.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници