25 000 души излязоха по улиците в Индия, но до обща стачка не се стигна

25 000 души излязоха по улиците в Индия, но до обща стачка не се стигна
http://highburyclock.com/
A A+ A++ A

Десетки хиляди индийци участваха в национални протести срещу смяната на най-употребяваните банкноти, предизвикала, според организаторите от опозицията, „извънредно финансово положение” в страната, където разплащанията стават почти изцяло в брой. Въпреки протестите, опозицията не успя да парализира страната с общонационална стачка, за което призоваваше левицата начело с марксистите.

Индия още се възстановява от шокиращото решение на премиера Нарендра Моди, който преди три седмици обяви, че светкавично изтегля 86 на сто от банкнотите в обръщение, предизвиквайки хроничен недостиг на налични пари.

Много обикновени индийци казват, че подкрепят мярката, ако тя накара богатите да си плащат данъците и да обявят всичките си доходи, но експерти предупреждават, че промяната може да се отрази негативно на икономическия растеж.

Близо 25 000 души излязоха на улиците в източния град Колката, столица на щата Западен Бенгал, където левият главен министър Мамата Банерджи предупреди за „бунтове и епидемии”, ако смяната на банкнотите продължи. Баренджи заяви пред митинга, че премиерът Моди е действал, все едно е бог, и не го е грижа за обикновените индийци.

Около 6000 са демонстрирали в търговската столица Мумбай, съобщи БГНЕС.

Само в щата Керала има обща стачка. Местни медии предават, че животът там е парализиран. В Керала на власт е настроеният против реформата Ляв демократичен фронт, в който влизат комунисти и марксисти.

Значителни са и протестите в щата Трипура, къде също на власт са марксистите.

Хората, които имат банкноти от 500 и 1000 рупии ($7.30, $14.60), трябва до края на годината да ги депозират в банка и могат да обменят само малки суми за нови банкноти.

Властите се стараят да печатат нови банкноти и да посрещнат нуждите, но икономисти смятат, че паричната криза ще повлияе на растежа.

Бившият министър-председател Манмохан Синг, уважаван икономист, миналата седмица прогнозира, че смяната на банкнотите може да коства поне 2 пункта на растежа, който достигна 7% през първата половина на финансовата година. Той смята, че най-засегнати ще са аграрният сектор и служителите в сектора на информатиката.

Над 90 на сто от плащанията в Индия се правят в брой, а много от бедните нямат достъп до банки.

Хората масово не могат да си купят храна и стоки от първа необходимост, а фермерите и дребните търговци не могат да се снабдяват редовно с необходимите им стоки.

Премиерът Моди ревностно защитава смяната на банкнотите, обвинява недоволните, че укриват данъци и призовава да се използва безкасово плащане. Днес правителството обяви, че предлага да се въведе глоба от 85% за всеки, заловен с необявени пари, но уточни, че ако недекларирани средства се обявят доброволно, глобата ще е 50 на сто.

Предстои парламентът да одобри предложението, което е част от промяна в данъчните закони.

Неплащането на данъци е широко разпространено в Индия и на много места настояват за плащане в брой, за да се избегне декларирането на дохода.

Само шестима души, спечелили над 500 милиона рупии, са попълнили данъчни декларации през 2012-13 година, въпреки че броят на най-богатите индийци е около 2 100 и доходите им са над 50 милиона долара.

Сега банките са задължени да докладват за всяко лице, което депозира над 25 000 рупии, а държането на недекларирани налични пари може да доведе до глоба, равна на удвоения дължим данък.

Собственици на фабрики и бизнесмени нареждат на свои служители да се редят на опашки пред банките и да заменят стари банкноти за нови преди крайния срок 30 декември.

Първоначално лимитът за обмяна на гише беше 4000 рупии, но после го намалиха на 2000, защото властите разбраха, че бедняци са наемани масово и обменят пари за сметка на богаташи.

Правителството нареди банката да маркира с мастило пръста на всеки клиент след обмяната на позволения лимит, за да се предотврати повторно минаване на гишето.

Заможните индийци си купуват луксозни вещи, а собственици на скъпи магазини изпращат съобщения на потенциални клиенти, че работят извънредно.

Световноизвестна марка за дрехи въобще не затвори фирмения си магазин цяла нощ след като на 8 ноември Моди оповести рестриктивната мярка. За по-малко от 3 часа бяха продадени бяха стоки за 150 000 долара.

Богати индийци плащаха за златни бижута почти двойно по-висока цена в стари банкноти. Златарите също работиха цялата нощ на 8 срещу 9 ноември. Клиенти с големи чанти, пълни с банкноти, чакаха на опашки пред златарски магазини в Делхи и Мумбай и плащаха по 52 000 рупии (762 долара) за 10 грама злато – почти двойна на обичайния курс.

Властите обявиха, че държат под око и депозитите в новите сметки „Джан Дан”, които бяха отворени от правителството в рамките на схема за финансово включване за бедни и селски стопани, както и за помощи на социално слаби.

Местни медии съобщават, че корумпирани лица „наемат” такива сметки, за да депозират пари в тях и да могат по-късно да ги изтеглят в нови банкноти.

Масово се купуват и билети за влак. По-късно те могат да бъдат върнати, а стойността на билета ще бъде възстановена в нови банкноти при удържане на минимална такса. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници