Великата китайска стена била дълга 21 196 км

Великата китайска стена била дълга 21 196 км
При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Великата китайска стена, за която досега се знаеше, че е дълга 8850 км, се оказва близо три пъти по-дълга – 21 196 км, съобщават местните медии.

Съгласно резултати от изследване, предприето през 2007 г. от Държавната агенция по културноисторическото наследство, общата дължина на това фортификационно съоръжение е почти три пъти по-голяма от известните досега данни, предаде БГНЕС, позовавайки се на световните агенции.

Сериозната разлика се получава от това, че археолозите са измервали само онези участъци от Стената, които са били построени по време на династията Мин (1368–1644 г.).

При новото мащабно изследване са включени всички участъци на Стената и крепостите, изградени в различни периоди на китайската история.

Учените са констатирали, че на много места са се запазили само основите на съоръжението в резултат на естественото остаряване от земетресения, наводнения и бури, но и от човешки фактори като кражба на камъни и тухли и дори превръщане на някои разрушени участъци в земеделски площи.

В момента едва 8,2% от общата дължина на Великата китайска стена са запазили първоначалния си вид от времето, когато са строени при династията Мин, а 74% са със сериозни увреждания.

#Великата китайска стена #Китай #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници