Над 32 хил. мигранти са поискали убежище в Австрия за 2016 г.

Над 32 хил. мигранти са поискали убежище в Австрия за 2016 г.
Източник: Vesti.bg
A A+ A++ A

Наложените от правителството във Виена мерки за ограничение на приема на бежанци в страната изглеждат излишни, след като във вторник стана ясно, че молба за убежище са подали по-малко хора, отколкото е горната граница за прием, предава ORF. Към края на ноември в Австрия са потърсили убежище 32 295 души. По-рано Виена наложи горна граница от 37,5 хил. бежанци, които да бъдат приети тази година. От 2017 г. техният брой ще бъде отново намален до 35 хил. души.

По данни на австрийското праителство за 2016 г. беше предвидено в страната да бъдат допуснати едва 37 000 мигранти, идната 2017-та - 35 000, а през 2018 – 30 000. През първото полугодие на 2019 г. - само 25 000. Общият брой до 2019 г. ще бъде най-много 127 500 души. За спрашка за миналата година в Австрия са били подадени 90 000 молби за получаване на убежище.

Засилените гранични контроли може да имат двоен ефект. От една страна, те носят вътрешнополитическо облекчение защото мнозинството австрийци пожелага да се сложи край на "културата на гостоприемство". От друга страна, засиленото връщане на бежанци по границите на останалите държави по балканския маршрут ще постави под засилен натиск преди всичко първоприемните страни като Гърция и Италия, предаде Deutsche Welle.

Но какшо би могло да стане по балканския маршрут, ако Германия последва примера на Австрия и ограничи значително приема на бежанци? В държавите от Западните Балкани и в Гърция ще се получи огромно струпване на мигранти, хора търсещи убежище и бежанци. А това би била една неминуема катастрофа за хиляди хора в центъра на Европа.

Сърбия вече обяви, че няма да пропуска повече бежанци. Политиците от Швеция до Италия си правят сметката, че ограниченията ще направят ЕС толкова непривлекателен, че бежанците вече няма да се опитват да достигнат до целта си. Европа би капитулирала пред наплива и би загубила човечността и милосърдието си. Вътре в ЕС би бил въведен дълготраен и систематичен граничен контрол по границите. Икономическите последици биха били огромни.

Според експертите горната граница за прием на бежанци не дава решение напроблема, а го прехвърля от центъра на Европа в периферията, откъдето идват бежанците. На въпроса какво трябва да се направи, ако горната граница бъде надскочена, австрийската вътрешна министърка отговаря: "Лагери за интерниране". Значи ли това, че хиляди мъже, жени и деца трябва да бъдат затворени против волята им в лагери за интерниране по границите на Европа?

#Виена #бежанци #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници