Путин: Русия иска нормализиране на отношенията с Япония

Путин: Русия иска нормализиране на отношенията с Япония
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Русия да нормализира напълно отношенията си с Япония. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за японски медии, което даде преди визитата си в Япония на 15 и 16 декември, предаде Ройтерс. Путин подчерта, че липсата на мирно споразумение между Москва и Токио е анахронизъм, предаде БНТ.

Западните санкции, наложени на Русия след анексирането на Крим, са препятствие пред преговорите за мирно споразумение с Япония, предупреди той. Руският президент заяви, че страната му има желание да дискутира въпроса за съвместни икономически дейности с Япония на оспорваните от двете страни Курилски острови. Всяка подобна активност обаче трябва да бъде под руски суверенитет, подчерта в същото време той.

Путин отбеляза, че японското предложение за икономическо сътрудничество в осем области е допринесло за атмосферата на предстоящите разговори с Япония. Сътрудничеството в областта на сигурността ще помогне за създаване на условия нза доверие между Русия и Япония, каза още в интервюто той, цитиран от ТАСС.

"Можем да разговаряме, а и е нужно да разговаряме за съвместните усилия за гарантиране на международната сигурност. Сякаш нас не ни безпокои увеличаването на опасностите, свързани с разпространението на оръжия за масово унищожение, на ракетни технологии? Ако действаме по всички тези направления, ще създадем условия на доверие - нещо, което вече спомена японският премиер Шиндзо Абе", заяви Путин.

#Япония #Владимир Путин #Русия #Шиндзо Абе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници