Глобалното затопляне причинява по-големи щети на Антарктида, отколкото се смяташе досега

Глобалното затопляне причинява по-големи щети на Антарктида, отколкото се смяташе досега
Нова телевизия
A A+ A++ A

Ледниковата покривка в източната част на Антарктида е по-уязвима, отколкото се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА. Това е така, защото топли ветрове намаляват здравината на обкръжаващите я ледени блокове в морето, пише Нова телевизия.

"Плаващите в морето ледени блокове играят роля за стабилността на ледената покривка. Ако те се стопят, морското ниво ще се покачи", заяви един от авторите на изследването Франк Патин от Свободния университет в Брюксел.

"Състоянието на блоковете лед в морето е повлияно от топлината в океана, която ги изтънява и ги топи отдолу", поясни Мартин Сийгърт от лондонския институт "Грантам" за климатични изследвания. 

Според учените, ветровете, които донасят топъл и сух въздух, имат и друга роля - помитат снега върху блоковете лед в морето.

"Тъй като е по-тъмен от снега, ледът поглъща слънчевата радиация, вместо да я отрази. Това увеличава топенето на ледовете. Стопеният сняг може да предизвика образуване на цепнатини в повърхността на ледените блокове", отбеляза Сийгърт.

"Получените резултати разкриват, че топенето на ледените блокове в морето не е единствено с океански произход. Комбинираният ефект от слънчевата радиация и затоплянето на океана може сериозно да ги застраши", допълни Софи Берже от екипа. 

"Ако ледените блокове в морето се разцепят на части по-бързо, отколкото ледът може да се възстанови, ледниковата покривка може да стане нестабилна и това да доведе до бързо свличане на лед в океана", уточни Сийгърт.

Резултатите от изследването са публикувани в Nature Climate Change.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници