Членовете на Висшия съдебен съвет ще вземат „кариерни боуси“

Членовете на Висшия съдебен съвет ще вземат „кариерни боуси“
Борис Велчев коментира пред журналисти, че това е добра идея, защото не му се иска членовете на ВСС да имат началници, когато се върнат в системата. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Мнозинството в парламента прие да бъдат въведени така наречените „кариерни бонуси“ за настоящите членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) – при завръщането им на магистратската им работа след края на мандата да получат повишение в длъжност.

В първоначалния проект за промени в Закона за съдебната власт на правосъдното министерство беше предвидено такива превилегии да има за състава на следващия съдебен съвет, но членовете на сегашния, подкрепени от ГЕРБ, ги издействаха и за себе си, предаде БГНЕС.

Според промените в едномесечен срок от изтичането на мандата му, изборният член на ВСС ще се назначава на длъжност съдия, прокурор или следовател, с една степен по-висока от заеманата преди избора.

Той ще може да бъде възстановен на предишния си пост по негово искане, като времето, през което е бил член на съвета, ще се зачита за стаж.

По време на дебата в парламента председателят на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ заяви на опонентите си: „Тези магистрати, които са членове на ВСС и на инспектората към него, пропускат 9 години без възможност за кариерно развитие, затова не трябва да казваме, че имат привилегии. Ако приемем обратната теза, как тогава те ще имат мотивация да станат членове на ВСС – те нямат гаранция, че кариерата им ще продължи напред“.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев коментира пред журналисти, че това е добра идея, защото не му се иска членовете на ВСС да имат началници, когато се върнат в системата.

Той обаче се обяви против друга промяна в закона, която се очаква да бъде приета. Велчев бе категоричен, че е редно следващият, а не настоящият ВСС да избере неговия приемник, защото членовете му ще работят заедно с него 5 години.

Полемиката за това кой състав на ВСС трябва да избере следващия главен прокурор започна миналата седмица на заседание на правната комисия, която прие на второто четене промени в Закона за съдебната власт.

#Висшия съдебен съвет #ВСС #членове #кариерни бонуси #Закона за съдебната власт #промени #Борис Велчев #главен прокурор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници