Откриха части от тела на мястото на взривовете

Откриха части от тела на мястото на взривовете
Прокурор Ханджиев уточни, че ще бъде направен ДНК анализ, за да се установи на кого принадлежат тези части. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Открити се части от тела на мястото на взривовете, но все още не е ясно дали са от човек или животно, заяви прокурор Георги Ханджиев.

Прокурор Ханджиев уточни, че ще бъде направен ДНК анализ, за да се установи на кого принадлежат тези части, предаде БГНЕС.

Повече от денонощие не е имало взривове в района. Трима работници от взривения склад не са открити все още.

На 5 юни складовете за боеприпаси край пътен възел Петолъчката избухнаха. Очевидци сравниха чутото и видяното с това, което може да се чуе и види при война.

Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани в село Блатец. Те са от село Горно Александрово и са настанени в училище „Св. Климент Охридски“.

В района на взривовете няма никакво замърсяване на въздуха, увери в сряда министърът на околната среда Нона Караджова.

Стабилно е състоянието на деветимата пациенти, които са настанени в областните болници в Ямбол и Сливен. Пострадалите бяха транспортирани до двете лечебни заведения след взрива.

Във вторник вечерта беше намерен един GSM. Това показва, че не са спазени строго мерките за безопасност, тъй като в района на складове за боеприпаси не може да се влиза с работещ мобилен телефон, каза пък министърът на отбраната Аню Ангелов.

В самия производствен цех № 1, в който са работили тримата работници (общо там са работили петима души, но двама от тях са били излезли на терасата в този период), е осъществен първият взрив, като по разчет на експерти силата му е била около десет тона тротил.

Това означава, че освен боеприпасите за утилизация, в цеха са били складирани и допълнително количество боеприпаси“, обясни военният министър в сряда.

На мястото на цеха вече има само един огромен кратер, уточни той.

„Отговорността при всички случаи е на собственика на фирмата. Никой друг не носи отговорност за това, че той и негови служители са нарушили мерките за безопасност, но кой е виновен за това – има следствие и досъдебно производство в Окръжната прокуратура на Ямбол“, заяви министър Ангелов.

„Ние сме дали по договор общо за утилизация около 272 тона и много малка част от боеприпасите, дадени по силата на този договор, са изнесени от Челопечене, а много по-голямо количество са боеприпаси с отпаднала необходимост от Българската армия“, каза още Ангелов.

Министерството на отбраната е сключило договори за утилизация на боеприпаси с общо три фирми – „Терем“ ЕАД, „ДУНАРИТ“ – Русе, и със собственика на складовете край Петолъчката „Барета Трейдинг“.

„Предстои предявяване на иск както срещу фирмата „ЕМКО“ заради случая „Ловнидол“, така и срещу тази фирма („Барета Трейдинг“ - бел. ред.) за заплащане на разходите по обезопасяване на района“, категоричен бе военният министър.

Два мобилни телефона бяха намерени още с първото влизане – единият от тях дори работеше, а другият беше на части, коментира в четвъртък заместник главният прокурор Бойко Найденов.

Сам по себе си едва ли този мобилен телефон е причина за взрива. Ако беше така, нямаше да го намерим, добави зам. главният прокурор.

В момента колегите разпитват хората, които са работили в цеховете, и една от основните версии е, че е имало пропуск в технологията на утилизацията на разснаредяването на боеприпасите.

„Но това е една от версиите. Много по-тежките нарушения биха били, ако на мястото, където се разснаредява боеприпасът, са държани големи количества други боеприпаси. Това е предпоставка за възникване на инцидент“, коментира още Найденов.

Според него самият факт, че щетите са толкова големи, говори, че са възможни по-драстични нарушения.

По думите му, ако беше само един снаряд, нямаше да стане това. Най-важно в момента е да се направи оглед на местопроизшествието, посочи още заместник главният прокурор.

Найденов допълни, че има пълно съдействие от страна на собственика на „Барета Трейдинг“ и „Милитъри Продакшън“.

„За съжаление не съм оптимист, дори напротив“, каза Найденов, що се отнася до тримата работници от цеха, които все още са в неизвестност.

„Те са били в епицентъра на взрива“, заяви той и обясни, че в момента на експлозията се е извършвало разтоварване на камион с боеприпаси, което е и причината другите работници, намиращи се в цеха, да са били извън него и затова са оцелели.

Движението по път І-6 София–Бургас и обратно след гр. Сливен е отклонено през Ямбол–Средец–Бургас.

Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе–Карнобат–Айтос–Бургас. Пропускат се автомобилите по направление Шумен–Петолъчката.

От съображения за сигурност засега се запазва и трикилометровият периметър около мястото на взрива.

Полицейски екипи продължават да патрулират денонощно в близките населени места.

Очаква се да започне монтирането на информационни табели, които ще напомнят на жителите, в случай че намерят осколки, боеприпаси или части от тях, веднага да подават сигнали на телефон 112.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници