МВФ: Европа е на кръстопът, лидерите да действат

МВФ: Европа е на кръстопът, лидерите да действат
Още сме много далеч от целта. С предизвикателствата, които всеки ден стават все по-големи, ние сме на кръстопът, заявява Кристин Лагард. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Генералният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предупреди, че Европа е на кръстопът и призова европейските ръководители да действат без отлагане, за да изведат еврозоната от постоянната криза, в която е затънала.

„След пет години криза нашата крайна цел е да възстановим стабилността и да дадем тласък на растежа. Нашата политическа воля отново е поставена на изпитание," изтъква Кристин Лагард в реч, произнесена в Ню Йорк пред Административния съвет на МВФ.

Речта е посветена на доклад за одит на МВФ на испанските банки, чието заключение е, че те се нуждаят от поне 40 милиарда евро, за да могат да посрещнат задълбочаването на икономическата криза в Европа, предадоха АФП и БГНЕС.

„Още сме много далеч от целта. С предизвикателствата, които всеки ден стават все по-големи, ние сме на кръстопът," добавя генералният директор на МВФ.

АФП отбелязва, че в известен смисъл думите на Кристин Лагард са отговор на германския канцлер Ангела Меркел, която се обявява за дългосрочни усилия за изграждане на силна политическа Европа, докато нейните партньори настояват за незабавни решения.

Директорката на Международния валутен фонд подчертава, че истинското решение за европейските банки се намира в Европа.

„Това означава повече Европа, а не по-малко," заявява тя.

Междувременно рейтинговата агенция „Мудис" заплаши, че развитието на кризата в Гърция и Испания може да накара да понижи оценката на редица страни в еврозоната.

По-конкретно, рискът от евентуално излизане на Гърция от еврозоната застрашава кредитните оценки на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, но не се изключва поглед и върху добрите рейтингови държави като Германия, Франция, Австрия, Финландия, Люксембург и Холандия.

#МВФ #Международен валутен фонд #Кристин Лагард #Европа #рейтинг #банки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници