Пряк избор на членове на ВСС има и сега според Искра Фидосова

Пряк избор на членове на ВСС има и сега според Искра Фидосова
Според Искра Фидосова в България за първи път има възможност за пряка номинация на членове на Висшия съдебен съвет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пряк избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) има и в момента, заяви председателят на Комисията по правни въпроси в Народното събрание Искра Фидосова.

„Не бих се съгласила с това, че на практика нямаме пряк избор. Нямаме пряк избор само през последните две седмици от изборите, когато на едно общо национално събрание на всички съдии трябва да се номинират и изберат членовете на ВСС, за да се изпълни това условие," коментира Искра Фидосова пред „Фокус".

Тя е категорична, че сега действащият в България Закон за ВСС предлага по-правилния вариант за избор на членове на съвета.

„Представете си, че на едно място имаме събрани 3000 съдии, там трябва да станат номинациите за членове на ВСС – това са около 50 – 60 души. Как ще разгърнем тази процедура за прозрачност и публичност, за която говорим от толкова време," аргументира се Искра Фидосова.

По думите й, в България за първи път има възможност за пряка номинация на членове на Висшия съдебен съвет.

„Досега в закона бе записано, че се избират делегати на първичните събрания и след това на националните събрания отделно на съдии, прокурори, следователи делегатите номинират и избират членовете на ВСС," обясни тя.

„Това, което сме направили в момента, е, че сме допуснали номинациите да се правят само и единствено от първичните събрания. Т.е. – всеки един съдия, прокурор или следовател да има възможност да номинира когото прецени за член на Висшия съдебен съвет," подчерта още Искра Фидосова.

Тя даде пример с Окръжен съд в област Враца: „Събират се окръжният съд и районните съдилища (всички съдии участват в това общо събрание), те избират на пет души един делегат и номинират техните кандидати за членове на Висшия съдебен съвет. След това има тайно гласуване, на което се гласуват както номинациите за членове на ВСС, които да бъдат предложени на националното делегатско събрание, така и самите делегати."

Европейската комисия обаче настоява, че пряката номинация за членове на ВСС не е достатъчна и вече неколкократно изтъкна необходимостта от промяна в Закона за ВСС, с която да се въведе пряк избор на членовете на ВСС – един магистрат-един глас.

ЕК настоява това да се случи още през 2013 г., но властите в България и най-вече правосъдният министър Диана Ковачева обясняват, че реформата ще бъде отложена за 2017 г., което било в унисон с препоръките на Брюксел.

#Искра Фидосова #ВСС #Висш съдебен съвет #пряк избор #ЕК #Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници