Фидосова: Новият главен прокурор ще бъде избран от новия ВСС

Фидосова: Новият главен прокурор ще бъде избран от новия ВСС
Няма как на практика този ВСС да избере новия главен прокурор, тъй като първият ден от шестте месеца е 23 август, а новият състав на ВСС ще бъде избран през септември, обясни Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият главен прокурор ще бъде избран от новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), заяви председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

„Няма как новият главен прокурор да бъде избран от сегашния състав на Висшия съдебен съвет, защото мандатът му изтича в началото на октомври и административните срокове не позволяват това," обясни Искра Фидосова.

„Законът казва сега – не по-рано от два месеца и не по-късно от един месец се избира главен прокурор, но в него няма тази процедура, която сме разписали в момента и изисква малко повече време," допълни председателят на правната комисия в парламента.

Тя посочи, че според текста на чл. 170 от Закона за съдебната власт и текстовете, приети от депутатите в пленарна зала, няма как на практика този ВСС да избере новия главен прокурор, тъй като първият ден от шестте месеца е 23 август, а новият състав на ВСС ще бъде избран през септември.

„Няма как да разгърнем тази процедура от два месеца, която е необходима, за номинацията, изслушването, оповестяването на концепцията на кандидатите за главен прокурор. Няма как да се избира главен прокурор от сегашния състав на ВСС," категорична е Искра Фидосова.

По думите й, процедурите за избор на административни ръководители на съдилища и прокуратури – номинации, оповестяване и обсъждане на концепции, изслушване, не могат да се разгърнат в рамките на един месец, затова от ГЕРБ предвиждат двумесечен или тримесечен срок за тази процедура.

Според действащото законодателство процедурата за избор на членове на ВСС е три месеца.

Искра Фидосова отбеляза, че за избора на следващия състав на ВСС срокът ще бъде удължен на 6 месеца.

„За главния прокурор, както и за председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд (ВАС) процедурите сме записали да започне не по-рано от шест месеца и не по-късно от три месеца преди изтичането на мандата. Това означава, че даваме един тримесечен срок, в който да се разгърне цялата подробна процедура (в момента срокът е двумесечен)," обясни още Искра Фидосова.

#Искра Фидосова #ВСС #главен прокурор #Висш съдебен съвет #Закон за съдебната власт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници