Левите съюзници на Оланд с парламентарно мнозинство във Франция

Левите съюзници на Оланд с парламентарно мнозинство във Франция
Младите социалисти посрещнаха екзалтирано новината за победата на първи тур на парламентарните избори във Франция. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Левицата на президента Франсоа Оланд и нейните съюзници вероятно ще получат пълно мнозинство в долната камара на парламента, сочат резултатите от провелия се в неделя първи тур на парламентарните избори.

Левицата успя да спечели повече от 46% от вота на гласоподавателите, при доста ниска за Франция избирателна активност, предаде БГНЕС, позовавайки се на АФП.

42,77% от гласоподавателите не са упражнили правото си на глас.

Според окончателните резултати, публикувани от Министерството на вътрешните работи на Франция, левите организации – Френската социалистическа партия, зелените и Левият фронт, събират 46,77% от гласовете срещу 34,07 за десницата – Съюз за народно движение на Никола Саркози и съюзниците им, както и 13,6% за крайнодесния Национален фронт.

Разбити по партии, данните показват, че социалистите имат на първия тур 29,35%, Съюз за народно движение – 27,19%, Национален фронт – 13,73%, Ляв фронт – 6,74%, Зелените – 5,4% и центристите на Франсоа Байру – 1,77%.

Според допитване на института „Опинионуей“, направено за вестник „Фигаро“, социалистите ще спечелят абсолютно мнозинство в парламента след втория тур - от 293 до 323 места. Съюз за народно движение ще получи между 218 и 248 места.

Зелените ще имат между 15 и 20 места. Левият фронт между 13 и 18 места, а центристите на Байру и Национален фронт между 0 и 3 места. Няколко от водещите фигури във френската политика ще трябва да се явяват на втория тур на дуели.

Центристът Франсоа Байру ще участва в битката за втория тур в провинция Беарн заедно с кандидати на социалистите и Съюз за народно движение, след като спечели на първия тур едва 24%.

Бившата кандидатка за президент от 2007 г. Сеголен Роаял, за която се прогнозира, че може да е следващият председател на Националното събрание на Франция, ще участва във втория тур срещу кандидат на Съюз за народно движение и независим кандидат, след като на първия тур в окръг Поату-Шарант получи 29%.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен получава по думите й 48,21% в бившия миньорски град Енан-Бомон, където по традиция печелят кандидати на левицата.

Там поражение претърпя основният й съперник лидерът на радикалната левица Ляв фронт Жан-Люк Меланшон. Той се класира едва трети.

Марин льо Пен коментира, че е успяла да опровергае прогнозите на социолозите, които й даваха едва 42% на първия тур в града. Тя заяви, че на втория тур Национален фронт ще докаже, че е третата сила във Франция.

#Никола Саркози #Марин Льо Пен #парламентарни избори #Франция #Франсоа Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници