Войнов: Със затварянето на САЩ спира и глобализацията

Войнов: Със затварянето на САЩ спира и глобализацията
Източник: БНР
A A+ A++ A

Свидетели сме на спиране на нашествието на глобализацията, която се развиваше през последните десетилетия, и на едно затваряне, като имаме предвид, че САЩ бяха основната сила, която движеше тези процеси. Този коментар направи пред БНР Юлиан Войнов, пише 24 часа.

Това оттегляне на САЩ според него е тревожен сигнал, тъй като освен да доведе до негативни икономически резултати, има и глобален политически аспект. На Световния икономически форум в Давос китайският президент се определи като основен стожер на либерализираната световна търговия, което е тотална смяна на местата в съвременния свят, изтъкна Войнов: САЩ, които бяха лидерите на съвременния свят, изведнъж започват да изграждат стени, да въвеждат протекционистични мерки за собствената си икономика.

Същевременно Китай, който опонираше на лидерството на САЩ, в момента е основният лидер на света, който познаваме до този момент. Освен чисто икономически има и политически размествания. САЩ започват да разглеждат Европа като конкурент. Изправяме се пред ситуация, в която ЕС трябва да промени своята настройка за самостоятелно утвърждаване на световната сцена, смята анализаторът: Това е предизвикателство, защото дълги години ЕС не можа да намери своето място на глобалната политическа сцена. От друга страна е наложително най-накрая той да се еманципира от влиянието на САЩ и виждаме, че започва процес в тази посока.


#Юлиан Войнов #ЕС #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници