На визитата си в САЩ Мей ще подари на Тръмп "шотландска чаша на доверието"

На визитата си в САЩ Мей ще подари на Тръмп "шотландска чаша на доверието"
Източник: Investor.bg
A A+ A++ A

Британският премиер Тереза Мей, която отива на посещение в САЩ, ще подари на президента Доналд Тръмп традиционна "шотландска чаша на доверието", предаде ТАСС, цитирайки съобщение на нейната канцеларията, направено пред журналисти днес.

Подобни чаши, или по-скоро купи с две дръжки, наричани "куейкс", се разменяли векове наред между лидерите на шотландските планински кланове като символ на мира и гостоприемството и служели като "напомняне за непреходните ценности на шотландската дружба", обясниха от Даунинг стрийт. Двете дръжки символизират доверието между подаряващия и получателя. Някога те се правели от дърво, а сега - от сребро. Днес шотландските рибари вдигат тост с куейкси всяка година при откриването на новия сезон за лов на сьомга, като отливат малко уиски от купата в реката, пише 24 часа. 

Подаръкът, научиха журналистите, отразява надеждата на Мей за установяване на близки отношения с новия президент и сигурно ще зарадва Тръмп, който има шотландски корени. Неговата майка - Мери Ан Маклауд, е родена в Шотландия, на остров Люис. Този факт щял да бъде отразен чрез гравиран надпис върху чашата, съобщава Би Би Си. Мей е приготвила дарове и за новата първа дама на САЩ Мелания Тръмп - ябълков сок, мармалад, сладкиш с червени боровинки и бял шоколад, сладко от сливи. Всички тези плодове били отгледани в премиерската резиденция "Чекърс".

Преговорите между Тръмп и Мей ще се състоят в Белия дом утре. Тя е първият чуждестранен лидер, който посещава Тръмп след встъпването му в длъжност. В интервю за Би Би Си по-рано премиерката съобщи, че двамата ще обсъдят търговските отношения между двете страни, отношенията в НАТО и други глобални предизвикателства, като борбата с тероризма и конфликта в Сирия.


#Тереза Мей #САЩ #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници