Пътуващите учители ще получават пари за транспорт

Пътуващите учители ще получават пари за транспорт
Topnovini.bg
A A+ A++ A

Учителите, които пътуват, за да преподават в населено място, по-голямо от селището, където живеят, също ще могат да получават пари за транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. Условието е средствата да идват от бюджета на съответното училище. Това гласи анекс към Колективния трудов договор за системата на народната просвета от 16 декември 2016 г., пише агенция Фокус.

Законът за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) предвижда държавата да покрива разноските за път само на педагозите, които работят в малки селища извън местоживеенето си. В съответствие със ЗПУО на 16 януари Министерството на образованието и науката прие Наредба за условията и реда за възстановяване на транспортните разходи или тези за наем на педагогическите специалисти, която определя като малки населените места с до 5000 жители. В този обхват попадат 50% от детските градини и над 45% от училищата в страната. В тях работят над 75% от пътуващите педагози.

Разходите на останалите 25% от учителите, които работят извън селището, в което живеят, ще бъдат възстановявани по преценка на директора, ако в училищната каса има достатъчно пари.

#учители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Акценти

Инбет Казино