Световен рекорд! Акула мако измина 21 000 км за 600 дни

Световен рекорд! Акула мако измина 21 000 км за 600 дни
Източник: Интересные животные
A A+ A++ A

Мъжка акула мако постави световен рекорд, като измина 21 000 км в Атлантическия океан за 600 дни, съобщи Си Би Ес, цитирана от 24 часа.

Учените от института по океанография на университета НОВА Саутуестърн във Форт Лодърдейл следят акулата, наречена Хелс Бей, откакто са я уловили през май 2015 г. край Оушън сити, Мериленд. Първоначално тя заплувала на север покрай американското източно крайбрежие. Миналата година останала край Мериленд , а след това тръгнала към канадската провинция Нова Шотландия. По-късно се насочила на юг към Бермудите и накрая се върнала в Оушън сити.

Хелс Бей прекарва зимата и началото на пролетта далече от брега, а през останалата част от времето се доближава до него. Акулите мако са едни от най-бързите хищници в океана, като могат да се движат с почти 100 км/ч. Проследяването им с чипове с помощта на спътник разкри колко уязвими са те. Почти четвърт от маркираните животни са уловени и убити от рибари. Това е показателно за съдбата на всички видове акули. Всяка година загиват между 70 милиона и 100 милиона акули.


#рекорд #акула #учените

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници