Следващият ВСС ще бъде избран пряко, смята Бойко Борисов

Следващият ВСС ще бъде избран пряко, смята Бойко Борисов
„Записано е, че следващият избор на ВСС ще бъде пряк“, каза премиерът, без да уточни къде е записано. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Следващият избор на Висш съдебен съвет (ВСС) ше бъде пряк, смята премиерът Бойко Борисов.

След като в четвъртък министър-председателят поиска президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху текстове в Закона за съдебната власт, той обяви, че ако държавният глава не се възползва от правото си, правителството ще внесе в Народното събрание нови поправки в закона.

Законът за съдебната власт беше приет първо от Министерския съвет, но Бойко Борисов подчерта, че в него има и текстове, приети и от парламента.

„Много от нещата, които стават в парламента, аз ги научавам, когато вече станат факт или минат през медиите“, каза Бойко Борисов пред Нова телевизия.

„Записано е, че следващият избор на ВСС ще бъде пряк“, каза премиерът, без да уточни къде е записано.

Европейската комисия настоява промяната в закона, която ще въведе прекия избор на членовете на ВСС – един магистрат-един глас, да влезе в сила още при избора на нов ВСС през октомври 2012 г.

Властите в България и особено министърът на правосъдието Диана Ковачева приемат забележката с неохота и се опитват да отложат реформата за 2017 г.

„Във вторник Цветан Цветанов и Диана Ковачева ще бъдат в Брюксел и още веднъж ще обяснят аргумента за рисковете, ако още сега опитаме да направим това с пряк избор да бъдат избрани магистратите. Просто всички аргументи да бъдат казани на ЕК“, допълни Бойко Борисов.

Според него е хубаво новият главен прокурор да бъде избран от поне няколко кандидати.

„Защо да не е и съдия, защото познава по-добре работата на съда“, предложи премиерът и още веднъж изтъкна, че е против настоящият състав на ВСС да избере наследника на Борис Велчев на поста главен прокурор.

#Бойко Борисов #ВСС #Закон за съдебната власт #Росен Плевнелиев #вето #Диана Ковачева #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници