Камерън поръчал уволнението на британски редактор заради позициите му срещу ЕС

Камерън поръчал уволнението на британски редактор заради позициите му срещу ЕС
Източник: Economic.bg
A A+ A++ A

Бившият британски премиер Дейвид Камерън е опитвал да уреди уволнението на главния редактор на вестник "Дейли мейл", който подкрепяше силно кампанията за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Това съобщи телевизия Би Би Си, цитирана от Ройтерс.

Камерън, който оглави кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, се е срещал със собственика на таблоида "Дейли мейл" - втория по тираж вестник в Обединеното кралство и първи по читатели в интернет - за да го призове или да обуздае, или да уволни главния редактор Пол Дакър, съобщи предаването на Би Би Си "Новинарска вечер". Говорител на Камерън отрече информацията пред Би Би Си и каза, че бившият премиер просто е опитвал да убеди в лични срещи собственика на "Дейли мейл" и Дакър в правотата на каузата в подкрепа на ЕС, пише 24 часа.

Вестникът, на който Дакър е главен редактор от 25 години, отдавна е яростен критик на ЕС и, както повечето национални всекидневници във Великобритания, беше сред видните гласове в подкрепа на излизането от съюза. Британците гласуваха да напуснат ЕС на референдум на 23 юни миналата година, което накара Камерън да подаде оставка на следващия ден. Според информацията на Би Би Си Камерън опитвал да убеди Дакър "да прояви по-благосклонно отношение към него".

Това станало в лична среща между тях през февруари, в същия ден, в който председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че е постигнато споразумение между ЕС и Великобритания за условията на членството на Лондон. Камерън се надяваше, че то ще му гарантира победата на референдума. На следващия ден "Дейли мейл", който продава по 1,5 милиона екземпляра дневно и привлича читателска аудитория от 14 милиона души по целия свят, обвини Камерън, че "въвежда в заблуждение и е продал страната евтино". По данни на Би Би Си Дакър научил през март за срещата между британския премиер и собственика на вестника Джонатан Хармсуърт, известен още като лорд Родърмиър, в която министър-председателят притиснал собственика да уволни главния редактор.

Това обаче разпалило Дакър и той засилил още повече антиевропейската си кампания. Отношенията между Камерън и главния редактор на "Дейли мейл" се влошили, след като бившият премиер нареди през 2011 г. разследване, оглавено от съдия Брайън Лийвсън, чийто предмет беше медийната етика след скандала за хакнати телефони в един от вестниците на Рупърт Мърдок, посочва Би Би Си. Разследването на Лийвсън разкри наличието на топли връзки между политици и главни редактори, въпреки че и едните и другите настояваха, че върху тях е оказвала въздействие другата страна.

"Твърдението, че Дейвид Камерън е смятал, че може да определя кой да е главен редактор на Дейли мейл, е невярно", каза говорителят на Камерън пред Би Би Си. Говорител на собственика Родърмиър нито потвърди, нито отрече информацията на Би Би Си, но каза, че през годините не един премиер е опитвал да склони собственика на вестника да отстранява главни редактори. Дакър също отказа коментар, заявявайки единствено, че винаги е имал пълна свобода като главен редактор без никаква намеса от Родърмиър.

#Дейвид Камерън #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници