Депутатите повече няма да гласуват текстовете, върнати от Плевнелиев

Депутатите повече няма да гласуват текстовете, върнати от Плевнелиев
Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам, че това, което сме предложили е най-доброто, категорична бе Искра Фидосова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание ще уважи мотивите на президента Росен Плевнелиев за наложеното вето върху промените в Закона за съдебната власт, обяви председателят на парламентарната правна комисия Искра Фидосова.

В петък държавният глава върна за ново обсъждане част от разпоредбите на Закона за съдебната власт, приети на 7 юни, след като премиерът Бойко Борисов го призова да упражни правото си в четвъртък.

Росен Плевнелиев обаче наложи вето само върху текстовете за т.нар. „кариерни бонуси“, без да засегне прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и избора на главен прокурор.

„Има проблем наистина и той трябва да бъде решен, не казвам, че това, което сме предложили, е най-доброто“, категорична бе Искра Фидосова и подчерта, че депутатите няма да гласуват повторно тези текстове нито в комисия, нито в пленарната зала.

Според парламентарната група на ГЕРБ имало три варианта за решаване на проблема.

„Първият е да има извънредно атестиране на членовете на ВСС и на инспектората към съвета, за да се създаде равностойност с другите им колеги магистрати“, аргументира се Искра Фидосова.

Вторият е в парламента да се придържат към сегашните промени, а третият - нещата да останат такива, каквито са в момента, и членовете на тези два органа да останат без атестация общо за период от около 8-9 г., защото пропускат сроковете, определени, без да са съобразени със спецификата на тяхната служебна ангажираност.

„Има и комбиниран вариант, но всичко това може да бъде обект на допълнително обсъждане с помощта на експерти“, подчерта Искра Фидосова.

#Народно събрание #Парламент #Искра Фидосова #ВСС #Закон за съдебната власт #вето #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници