Владимир Путин елиминира основния си конкурент за президентския пост

Владимир Путин елиминира основния си конкурент за президентския пост
en.wikipedia.org
A A+ A++ A

Съдът в руския град Киров призна основния политически конкурент на руския президент Владимир Путин - Алексей Навални, за виновен по делото "Кировлекс” и така блокира възможността той да се кандидатира за президент на Русия през 2018 г. Навални, който е един от най-гласовитите опоненти на Путин, беше обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност около половин милион долара, информира iNews.bg.

Прокурорите по делото поискаха присъди от пет години затвор условно. Първоначално присъди за същия срок бяха отменени миналата година от Върховния съд, но той насрочи ново дело в Киров.

Междувременно Навални обяви, че планира да се яви като конкурент на Владимир Путин на предстоящите президентски избори. Според руското законодателство обаче осъдените по текстове, предвиждащи тежки присъди, губят правото да се кандидатират.

Според Навални процесът срещу него е с политически мотиви и той е невинен. Преди да бъде обвинен в корупция и съден обаче опозиционерът беше многократно арестуван от властите, а понякога и вкарван в затвора, заради участията му в протестни демонстрации.

По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая с многократните арести на Навални и разпореди държавата да му плати 50 000 евро за нанесени морални щети.

#Владимир Путин #Алексей Навални

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници