Калфин: Решението на европейските министри за Шенген ще навреди на България

Калфин: Решението на европейските министри за Шенген ще навреди на България
Калфин обясни технологията от създалата се междуинституционалната колизия в Брюксел между Европарламента и държавите-членки след решението на вътрешните министри да превърнат Шенген в междуправителствено споразумение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Последствията на временното възстановяване на граничния контрол в Шенген ще има негативни последици за България, която е външна граница на ЕС, смята евродепутатът Ивайло Калфин.

Калфин обясни технологията от създалата се междуинституционалната колизия в Брюксел между Европарламента и държавите-членки след решението на вътрешните министри да превърнат Шенген в междуправителствено споразумение и потвърди, че евродепутатите ще отнесат въпроса към съда, предаде БНР.

„От една общностна политика, каквато Парламента и Комисията смятат, че е това, го направи междуправителствено споразумение. И от тук нататък вече всяко правителство без намесата на европейските институции може да реши да направи каквото си иска,“ обясни евродепутатът.

Ето как това решение би се отразило на България, която е външна граница на съюза, според Калфин:

„Това, което сега се случи с решението на вътрешните министри, е всяка държава да решава проблема си сама тогава, когато реши, че това е необходимо. И това променя значително въобще съдържанието на Шенген и на Шенгенското споразумение и поставя България пред значителен риск. Вие си представяте примерно при вариант със значителен прилив на емигранти през страната ни и затворени граници в останалите европейски страни, тези емигранти ще останат в България. Ние нямаме споразумение с Турция, примерно за реадмисия. Така че няма и къде да ги изпратим. А да останат в страната ни, означава, че страната трябва да им осигури настаняване, жилище и прехрана и този въпрос, така, да се отложи във времето решаването му. Това не е въпрос само на България, това е проблем на всички страни, които са външна граница на Европейския съюз,“ каза той.



#Ивайло Калфин #Калфин #Ивайло Калфин #евродепутат #Европейския парламент #Европейската комисия #Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници