Гърция решава бъдещето си на съдбоносни повторни избори за парламент

Гърция решава бъдещето си на съдбоносни повторни избори за парламент
Някои анкети дават преднина на радикалната левица с лидер Алексис Ципрас (крайният вляво), която се обявява против кредитните споразумения на Гърция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция прави втори опит да сформира правителство с повторните избори на 17 юни, които могат да се окажат най-събдоносните в новата история на страната.

До новите предсрочни избори се стигна, след като политическите сили не успяха да договорят коалиция след вота на 6 май, който не даде категорична подкрепа на нито една партия.

В 300-членния парламент тогава влязоха седем партии - Нова демокрация, Коалицията на радикалната левица „Сириза", ПАСОК, „Независими гърци", Гръцката комунистическа партия (ККЕ), крайнодясната „Златна зора" и Демократичната левица.

Нито една политическа формация обаче не получи достатъчно депутатски места, за да управлява самостоятелно, съобщи БТА.

Опитите за сформиране на коалиционен кабинет се провалиха, а парламентът заседава само един ден преди да бъде разпуснат и да бъдат насрочени нови избори.

Назначено беше служебно правителство начело с Панайотис Пикраменос.

Резултатите от социологическите проучвания не могат да покажат със сигурност кой ще е победителят на изборите в неделя. Някои анкети дават преднина на радикалната левица с лидер Алексис Ципрас, която се обявява против кредитните споразумения на Гърция и твърди, че ако спечели изборите, ще предоговори условията в тях.

Предпочитанията на гърците, изразени на първите избори уплашиха европейските партньори на Атина и открито се заговори за излизане на Гърция от еврозоната.

Днешният вот се определя като решаващ по отношение на членството на страната в единното валутно общество.

#Гърция #избори #17 юни #„Сириза" #ПАСОК #„Независими гърци" #Гръцка комунистическа партия #„Златна зора" #Демократична левица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници