Политическите лидери в Гърция направиха своя избор за бъдещето на страната

Политическите лидери в Гърция направиха своя избор за бъдещето на страната
Вниманието на журналистите бе приковано към лидера на лявата радикална коалиция „Сириза" Алексис Ципрас, чиято партия изисква отменяне на кредитните споразумения с ЕС и МВФ и се бори за първото място на изборите. Снимика: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Политическите лидери на Гърция дадоха своя вот на парламентарните избори в страната на 17 юни, които се смятат за исторически, защото ще решат европейското бъдеще на страната и ще я извадят от дълбоката политическа криза.

„Надявам се, че гласът на гръцкия народ ще доведе до формирането на устойчиво правителство," заяви пред местна телевизия президентът Каролос Папуляс, който гласува в западния гръцки град Янина, предадоха РИА „Новости" и „Фокус".

Същата надежда изрази временният премиер Панайотис Пикраменос, който гласува в северен квартал на Атина.

Вниманието на журналистите бе приковано към лидера на лявата радикална коалиция „Сириза" Алексис Ципрас, чиято партия изисква отменяне на кредитните споразумения с ЕС и МВФ и се бори за първото място на изборите.

В училище в центъра на Атина, където гласува Алексис Ципрас, се събраха стотици журналисти от целия свят.

„Ние превъзмогнахме страха. Днес откриваме пътя към надеждата, към по-добро бъдеще, където нашият народ ще живее достойно в социално справедлива и процъфтяваща Гърция като пълноправен партньор в променяща се Европа," заяви лидерът на крайната левица, пускайки своята бюлетина в урната.

„От утре започва нова епоха за Гърция," заяви на свой ред главният претендент за победа, лидерът на консервативната „Нова демокрация" Андонис Самарас, който призова да се уважава споразумението с международните кредитори и да се поискат от тях компромиси.

Избирателните участъци отвориха в 07.00 ч. местно време и ще работят до 19.00 часа местно време. Първите резултати се очаква да се появят около 21:30 часа българско време.

#Гърция #парламентарни избори #17 юни #Каролос Папуляс #Панайотис Пикраменос #Алексис Ципрас #„Нова демокрация" #Андонис Самарас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници