Нова демокрация, Сириза с по 30%, ПАСОК - 12% - екзит пол

Нова демокрация, Сириза с по 30%, ПАСОК - 12% - екзит пол
„Нова демокрация" на Андонис Самарас (вляво) и „Сириза" на Алексис Ципрас (вдясно) ще се борят за 50-те депутатски места, отредени за партията с най-голяма подкрепа. Снимка: bloomberg.com
A A+ A++ A

Дясноцентриската партия „Нова демокрация" и крайнолявата коалиция „Сириза" печелят най-много гласове на изборите в Гърция - по около 30% всяка, сочат първоначалните данни от екзит половете.

За консервативната партия на Андонис Самарас са гласували между 27,5% и 30,5% от избирателите, а за левицата на Алексис Ципрас своя глас са дали между 27% и 30% от гърците.

Между 10 и 12 на сто от избирателите са дали своя вот за ПАСОК, а националистическата формация „Независимите гърци" и крайнодясната партия „Златна зора" печелят по 6-7,5% от гласовете.

Неонацистката партия на Михалис Хрисохоидис получава приблизително същата подкрепа, както на първите парламентарни избори, когато за „Златна зора" гласуваха 6,9%.

При разговорите за сформиране на коалиционно правителство „Златна зора" не фигурираше в сметките на никой от останалите политически лидери, които не потърсиха подкрепата й за така необходимото крехко мнозинство.

Въпреки протестите срещу антиимигрантските послания на партията и прогнозите, че гърците ще се стреснат от крайните й възгледи, екзит половете не отчитат отлив сред привържениците й, което й отрежда място в състава на бъдещия парламент.

Според екзит половете 4-процентната бариера за влизане в парламента на Гърция преминават Демократичната левица (5,5-6,5%) и Комунистическата партия с 5-6%.

По груби сметки една-единствена партия може да получи мнозинство в гръцкия парламент с 36 до 38% от гласовете, но първоначалните данни показват, че няма политическа сила, която да се доближава до това число.

Близките резултати на „Нова демокрация", която ще продължи линията на сътрудничество с европейските партньори, и „Сириза", която пък моментално ще преразгледа финансовите споразумения с ЕС, МВФ и ЕЦБ, могат да се окажат фатални и при повторните избори в Гърция.

Изборното законодателство в Гърция отрежда на партията с най-много гласове допълнителни 50 депутатски кресла в парламента.

Въпреки това, съставянето на коалиционно правителство отново може да се окаже трудно, както стана след изборите на 6 май.

Очаквайте подробности!

#екзит пол #Гръцка комунистическа партия #Демократична левица #„Златна зора" #„Независими гърци" #ПАСОК #„Сириза" #„Нова демокрация" #Гърция #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници