Съвременна диагностика на HPV (доказана причина в повече от 99% от случаите на рак на маточната шийка)

Съвременна диагностика на HPV (доказана причина в повече от 99% от случаите на рак на маточната шийка)
A A+ A++ A

Досега по отношение на профилактиката на рака на маточната шийка на всяка жена се препоръчваше веднъж годишно да прави цитонамазка. Т.нар. изследване на цитологичен материал показва доколко клетките, изграждащи маточната шийка, са нормални, дали има възпалителен процес, или клетките са раково променени. Но този диагностичен  метод е неспецифичен и недостатъчно чувствителен. Изследването по Папаниколау не дава отговор на много въпроси, които са важни, като например:

  • Кой е причинителят на установената патология – трихомонас, хламидии, HPV или друг?
  • Какъв е рискът за развитие на рак при конкретната пациентка?

От отговорите на тези въпроси се определя и последващото диагностично и лечебно поведение при всяка пациентка.

Съвременната профилактика включва освен тест по Папаниколау (т.нар. цитонамазка) и ДНК анализ. По този начин се откриват както цитологични промени, така и конкретният възможен причинител на рака на маточната шийка – високорисковите типове човешки папилома вирус. Казано по друг начин, ще разберете дали сте заразена с вируса, причинител на рака на маточната шийка, и какъв е рискът да го развиете.

Комбинираният съвременен метод дава възможност за по-точна и по-сигурна оценка на състоянието и риска при всяка пациентка. На база на почти 100% чувствителен и 100% специфичен резултат може да се направи максимално ефективен план за лечение и проследяване, което при профилактиката на раковите заболявания е от най-голямо значение.

Новият, но вече наложил се в развитите страни ДНК метод за диагностика на HPV дава възможност да се изясни максимално статусът на пациентката и бъдещото поведение при нея.

ДНК диагностиката не се покрива от здравната каса и затова всеки акушер-гинеколог следва внимателно да обсъди с пациентката ползите и значението на подобно изследване. Решението дали ще го направите или не, е изцяло ваше.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници