Президентът настоя за незабавно сформиране на коалиционен кабинет в Гърция

Президентът настоя за незабавно сформиране на коалиционен кабинет в Гърция
Има категоричен императив за формиране на правителство, заяви Каролос Папуляс (вдясно) минути преди да връчи мандат за съставяне на кабинет на Андонис Самарас (вляво). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Гърция Каролос Папуляс заяви, че е наложително гръцките политически партии да формират коалиционно правителство още в понеделник.

„Има категоричен императив за формиране на правителство“, заяви Каролос Папуляс минути преди да се срещне с лидера на „Нова демокрация“ Андонис Самарас, за да му връчи мандат за сформиране на кабинет, предаде АФП, цитирана от „Фокус“.

Според окончателните резултати от вота на 17 юни консервативната партия печели подкрепата на 29,96% от избирателите, което й осигурява 80 места в парламента, както и 50 допълнителни депутатски кресла, които изборното законодателство в Гърция отрежда на победителя.

За да сформира коалиция, „Нова демокрация“ се нуждае от още 21 депутати, за да си осигури мнозинство в парламента.

Като най-вероятен коалиционен партньор на победителя се спряга социалистическата партия ПАСОК, която взе 33 места, но все още не е обявила официално позицията си и коалиционните си намерения.

Радикалната лява коалиция „Сириза“ категорично отхвърли възможността да се коалира с проевропейската „Нова демокрация“, защото двете политически формации имат противоположни възгледи за бъдещето на страната в еврозоната.

Ако Андонис Самарас не успее да сформира правителство в рамките на следващите 3 дни, мандат за това ще получи лидерът на „Сириза“ Алексис Ципрас, а ако и той се провали – Евангелос Венизелос от ПАСОК.

Президентът Каролос Папуляс неслучайно подчерта колко е важно политиците да постигнат консенсус за управлението на Гърция, защото все още не са изключени опасенията да се повтори сценария след изборите на 6 май.

Тогава в парламента отново влязоха 7 партии, чиито лидери не се споразумяха да управляват заедно и страната изпадна в дълбока политическа криза на фона на драматичната икономическа обстановка.

Държавният глава пък свика предсрочни избори, които бяха по-скоро повторение на неуспешния вот от 6 май. Ако и сега не бъде сформирано правителство, което да управлява Гърция, Каролос Папуляс ще трябва да насрочи нови избори, а анализаторите са единодушни, че страната няма да издържи това – нито финансово, нито психологически.

#коалиция #мандат #Евангелос Венизелос #Алексис Ципрас #„Сириза“ #ПАСОК #Андонис Самарас #„Нова демокрация“ #президент #Каролос Папуляс #парламентарни избори #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници