Ердоган отговори на Холандия! Нарече ги „нацисти и фашисти“

Ердоган отговори на Холандия! Нарече ги „нацисти и фашисти“
Twitter
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви холандците за „нацисти и фашисти“, след като холандското правителство съобщи, че няма да позволи на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу да кацне на територията на страната, информира БТВ.

Първият дипломат трябваше да участва на митинг в Ротердам във връзка с предстоящия в средата на април референдум за конституционни промени в Турция.

„Забранявайте колкото искате на нашия външен министър да лети, но от сега нататък ще видите как вашите самолети ще кацат в Турция“, закани се Ердоган.

„Ще има тежки икономически и политически санкции срещу Холандия. Това няма да остане без отговор“, заяви и Чавушоглу.

Властите в Ротердам обясниха, че митингът е отменен от съображения за сигурност. Австрия, Германия и Швейцария също забраниха подобни прояви на своя територия.

По-рано тази седмица Ердоган сравни и действията на Берлин с „нацистки практики“ заради отказани митинги. Това предизвика силна критика от страна на Германия. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че сравненията с нацистка Германия са граница, която не бива да се пресича, а канцлерът Ангела Меркел ги описа като „неприемливи“.

Отношенията между Анкара и европейските страни се влошиха след опита за преврат през юли миналата година в Турция. Германия остро разкритикува последвалите масови арести и чистки, при които близо 100 хил. държавни служители бяха отстранени от постовете си. Последния повод за напрежение беше арест на журналист с турско и германско гражданство в Турция.

Анкара е ключов партньор в споразумението за ограничаването на движението на мигранти в ЕС, но заплаши да „отвори вратите си“, ако Съюзът наруши поетите ангажименти за предоставяне на помощ, безвизово пътуване за гражданите на Турция и ускорени преговори за членство на страната в Общността.

#Реджеп Ердоган

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници