Сирия с ново правителство, всички министри верни на Асад

Сирия с ново правителство, всички министри верни на Асад
Президентът се обръща към твърдолинейните си поддръжници и явно няма да спази обещанието да включи в новия кабинет политици от други партии, коментират анализатори. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Сирия Башар Асад издаде указ за съставяне на ново правителство.

Премиер става бившият министър на селското стопанство Рияд Хиджаб, комуто в началото на юни бе възложено формирането на нов кабинет, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Назначаването на Рияд Хиджаб, верен на Башар Асад член на управляващата от десетилетия партия Баас, е знак, че президентът се обръща към твърдолинейните си поддръжници и явно няма да спази обещанието да включи в новия кабинет политици от други партии, отбелязват „Ройтерс" и АП.

Няма промени в ръководството на ключовите министерства на отбраната, на вътрешните и на външните работи.

Начело на министерството на външните работи остава Уалид Моалем, на вътрешните - Мохамед Ибрахим аш Шаар. Преназначаването на министъра на отбраната Дауд Раджиха опровергава слуховете, че е убит от бунтовници.

Повечето постове в новото правителство са дадени на хора, верни на президента.

Критици смятат, че новият кабинет ще има до голяма степен символични функции и посочват, че властта реално остава в ръцете на Башар Асад и на най-близкия му кръг, в който влизат членове на семейството и ръководители на силите за сигурност.

В новия кабинет ще има ново ведомство - министерство на националното помирение, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки сирийската агенция САНА. Новото правителство е съставено след парламентарните избори на 7 май, които бяха бойкотирани от опозицията.

#Сирия #Башар Асад #правителство #Рияд Хиджаб

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници