САЩ засилва военното си присъствие в азиатско-тихоокеанския регион

САЩ засилва военното си присъствие в азиатско-тихоокеанския регион
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Пентагонът е одобрил план за инвестиране на почти осем милиарда долара с цел да се засили американското присъствие в азиатско-тихоокеанския регион през следващите пет години, съобщи Wall Street Journal, цитиран от Труд.

Това ще стане чрез обновяване на военната инфраструктура, провеждане на допълнителни учения и разполагане на повече сили и кораби. Ходът се разглежда като по-ясна демонстрация на американския ангажимент към региона, в който напрежението се засилва заради ракетните тестове на Северна Корея.

"Инициативата може да увеличи американската военна сила чрез целеви субсидии, необходими за регулирането на позицията ни в региона и подобряване на инфраструктурата", заяви Маккейн Харис по време на изслушване миналия месец, предаде РИА новости.

Поддръжниците на предложението за момента не са съобщили как планират да получат финансирането за изпълнение на плана. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп поиска допълнителни средства за военните разходи през текущата фискална година, приключваща в края на септември. Тръм планира да увеличи и разходите за 2018-та до 54 млрд. длр.

От ТАСС припомнят, че в началото на май т.г. американският държавен глава подписа закон за финансиране на федералното правителство за настоящата година, който преди това бе приет от двете камари на Конгреса на САЩ. Така общият размер на бюджета за 2017-та е 1,1 трилиона длр.

Междувременно въоръжените сили на Южна Корея остават във висока степен на готовност за предстоящите президентски избори на 9-ти май. "Войските запазват по-висока степен на готовност", коментират от корейското отбранително министерство. Според представителя на министерството Кюнг Сан, по време на изборите Северна Корея може да направи нови балистични тестове или да извърши ядрен опит.

Положението на Корейския полуостров ескалира в началото на миналата година, когато Пхенян проведе два ядрени опити и изстреля ракета-носител с изкуствен спътник в орбита около Земята. Така за 2016-та Северна Корея е произвела над 20 ракетни теста. В началото на 2017-та командването на американските войски в Южна Корея съобщи, че стартира инсталирането на THAAD системите за противоракетна отбрана на територията на страната, въпреки възраженията на Русия и Китай. През април американската армия изпрати до южнокорейските брегове бойна група ракетоносители и подводница.

#Доналд Тръмп #Пентагонът

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници