Еманюел Макрон обявява новия премиер

Еманюел Макрон обявява новия премиер
Източник: Instagram
A A+ A++ A

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да посочи името на новия министър-председател на страната по време на първия си пълен ден на поста в понеделник, предава AFP, пише "Фокус".

Макрон изложи амбициозните си планове за Франция в хода на церемониите при поемането на поста в неделя, обещавайки да възстанови разклатеното самочувствие на страната и да помогне за укрепването на отслабения Европейски съюз.

Изборът му на премиер ще бъда ключово за първата задача. Като фаворит за мястото се смята 46-годишния Едуар Филип от „Републиканците“. Ако Макрон се спре на него, това би било ясен сигнал, че новият президент се надява да привлече още млади модерни фигури от „Републиканците“ към неговата нова центристка формация „Република, напред!“, която ще участва на парламентарните избори през юни.

„Ако министър-председателят дойде отдясно, Еманюел Макрон ще може да атакува парламентарните избори, торпилирайки десните по същия начин, както го стори с левицата“, заяви за агенцията политическият експерт Филип Морьо-Шевроле.

Вижте с кого ще е първата среща на новия френски президент ТУК

#Франция #Еманюел Макрон #Едуар Филип #Ангела Маркел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници