Барозу: Интеграцията в еврозоната ще наложи нови договори за ЕС

Барозу: Интеграцията в еврозоната ще наложи нови договори за ЕС
Според Жозе Мануел Барозу за истински икономически и валутен съюз блокът се нуждае от банков, фискален съюз и допълнителни стъпки към политически такъв. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Придвижването към по-задълбочен фискален и политически съюз може да наложи промени в договорите на Европейския съюз, прогнозира председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му за истински икономически и валутен съюз блокът се нуждае от банков, фискален съюз и допълнителни стъпки към политически такъв, предаде „Дневник", цитирайки АФП.

В предложенията, които ще бъдат представени на Европейския съвет в четвъртък и петък, ще се казва, че процесът на интеграция трябва да се придвижва напред, посочи Жозе Мануел Барозу.

„Процесът трябва да започне със стъпки, които да са възможни непосредствено без промени в договорите. Това ще доведе до дългосрочни стъпки, които може да изискват такива промени," уточни той.

Като отбеляза, че продължаващата повече от две години дългова криза е най-лошата в историята на ЕС, Жозе Мануел Барозу предположи, че промяна в договорите вероятно ще бъде необходима в бъдеще, за да се избегне повторението на настоящата ситуация.

„Кризата отново показа ефектите от разпространението на нашите бюджетни и фискални политики. В по-интегриран икономически и валутен съюз, силни фискални позиции няма да бъдат избирателни, те няма да подлежат на преговори," уточни председателят на ЕК.

Ще предложим да се разгледат бъдещи стъпки, които може да изискват промени в договора, каза още Жозе Мануел Барозу.

#еврозона #ЕС #ЕК #Жозе Мануел Барозу #Европейски съюз #председател на Европейската комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници