Работещите майки ще получават половината от обезщетението за дете над 6 месеца

Работещите майки ще получават половината от обезщетението за дете над 6 месеца
pixabay.com
A A+ A++ A

Родителите, които се върнат на работа след шестия месец от раждането на детето си, ще получават 50% от отпуснатото им обезщетение. Това каза на брифинг в МС министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, пише Агенция „Фокус“, предаде БНТ.

„От дневния ред на днешното заседание на МС, както вече е известно, беше приета Наредбата за изменение и допълнение за работното време, почивките и отпуските, с която на практика се провеждат в действие промените в Кодекса на труда и Кодекса за социалното осигуряване, които бяха извършени в края на миналата година и които влизат в сила от 1 юни т.г. Става дума за новите видове отпуски, които се регламентират и възможността за получаване на новия вид обезщетение от родителите, които съответно ще се върнат на работа след шестия месец след раждането на детето, но ще имат възможност да получават 50% от размера на обезщетението, което им е отпуснато“, обясни Петков. По думите му наредбата включва прецизиране на механизма за сумирано изчисляване на работното време.

На въпрос как ще се отрази на тристранния диалог напрежението между работодателите и синдикатите заради разминаванията по минималната работна заплата, Бисер Петков отговори, че ръководството на Министерството на труда и социалната политика е провело срещи с двата синдиката и с представителите на петте работодателски организации по широк кръг от теми, свързани с приоритетите на социалната сфера, политиките по доходите и социалния диалог.

Петков каза още, че има искания от страна на някои от организациите за отпадане на минималната работна заплата и договарянето на минимални размери по икономически дейности. Министърът поясни, че това също е нещо, което присъства в дебата.

"Все още не е насрочено следващото заседание на тристранния съвет за сътрудничество, тъй като се свиква от председателя на НСТС, който е вицепремиер. След като бъде определен, ще се пристъпи към свикване“, обясни още Бисер Петков.

#майки #работа #обещетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници