ГЕРБ обмисляла да въведе гръцки модел за лесно печелене на избори

ГЕРБ обмисляла да въведе гръцки модел за лесно печелене на избори
При това положение победителят ще получава като подарък броя мандати до самостоятелното мнозинство от 121 депутати. Снимка: parliament.bg
A A+ A++ A

ГЕРБ възнамерява да въведе бонус от депутатски кресла за победителя от парламентарните избори, ако той води пред втория с 5 и повече процента разлика.

При това положение победителят ще получава като подарък броя мандати до самостоятелното мнозинство от 121 депутати за сметка на непреминалите бариерата от 4% участници в изборите.

ГЕРБ смята да уреди това с промени в изборното законодателство, пише вестник „24 часа“, като се позовава на запознати с плановете на управляващите политици.

Подобен модел работи в Гърция. Там победителят получава 44 мандата бонус в 300-членния парламент.

Промяната се обмисляла в средите на управляващите от три месеца, но се пази в тайна. Намерението било да се прокара в последния възможен момент, пише още „24 часа“.

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в сряда в Кръгла маса на тема „Изборният процес: проблеми и решения“. В инициирания от президентството дебат ще се включат представители на държавни институции, на парламентарно представените политически сили, на ЦИК, експерти.

#ГЕРБ #Гърция #парламентарни избори #Изборен кодекс #депутати #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници