Темер отказа да подава оставка, опозицията иска импийчмънт

Темер отказа да подава оставка, опозицията иска импийчмънт
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Бразилският президент Мишел Темер се усъмни в достоверността на аудиозаписа, уличаващ го в корупция, предаде Ройтерс. Той заяви, че ще поиска от Върховния съд да направи експертен анализ на автентичността му и да спре образуваното срещу него разследване в корупция, като допълни, че няма да подаде оставка, пише Труд.

Изслушах повече от 50 варианта на този запис. Целта му е да опетни не само моралната репутация на президента, но и да обезсили нашата страна. Но с пълна увереност твърдя, че Бразилия няма да бъде извадена от строя. Ще остана начело на правителството.“, каза Темер. Аудиозаписът го уличава, че е дал съгласието си да бъде подкупен бившият председател на парламента Едуардо Куня, излежаващ 15-годишна присъда за корупция.

Темер заяви, че Жоесли Батиста – един от собствениците на бразилската компания за производство на говеждо месо Жота Бе Еси (JBS), е изфабрикувал записа, защото бил сърдит на мерките за строги икономии на правителството и за ограничаването на щедрото публично финансиране на частни компании, което правели неговите предшественици.

Жота Бе Еси – най-големият производител на месо в света, се разрасна бързо по времето на Дилма Русеф и Луиз Инасио Лула да Силва, благодарение основно на нисколихвени заеми от националната банка за развитие.

Междувременно Бразилската социалистическа партия реши да се оттегли от управляващата коалиция заради корупционния скандал около президента Темер. От партията призоваха държавния глава да подаде оставка. "Кризата е много сериозна, това се отразява не само на президента, но и на цялата политическа система", заяви председателят на партията Карлос Сикейра, предаде ТАСС.

На фона на скандалите няколко политици от опозицията поискаха импийчмънт на Темер, тъй като бразилският лидер вече е официално заподозрян в корупция.

Бившият бразилски държавен глава Дилма Русеф, която бе принудена да подаде оставка заради импийчмънт срещу нея, подкрепи провеждането на предсрочни преки избори за нов президент. "Правителството на демокрацията идва от хората, нито едни от непреките избори няма да имат достатъчно легитимност, за да се справи страната с нарастващата криза", каза Русеф.

 

#Мишел Темер #Дилма Русеф #Луиз Инасио Лула да Силва

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници