Опасните съставки на лака за нокти

Опасните съставки на лака за нокти
A A+ A++ A

Известно е, че някои съставки в лаковете са опасни за здравето. Сред опаснте вещества са толуен, дибутил фталат и формалдехид, известни още като „токсичното трио“, разгледано обстойно в доклад на Campaign for Safe Cosmetics от април 2012. Разширено проучване в САЩ показва, че дори и да не са посочени като съставки на опаковката, тези вещества се съдържат в повечето лакове за нокти.

Известна е възможността тези вещества да причиняват астма, вродени дефекти, репродуктивни проблеми и други заболявания (като различни алергични реакции например). Според специалистите от най-голямо значение е факторът време – т.е. честотата на употребата и продължителността на вдишването на парите на лаковете. Затова се повдига въпросът дамите не само да се интересуват от качеството и съдържанието на лака, който използват, но и да преценят доколко въздухът в салона за красота, където правят маникюра си, е безопасен. Добрата вентилация  в салоните за красота трябва да е приоритет за качество и безопасност на предлаганите услуги.

Не по-малко внимание трябва да се обърне на работещите в салоните за красота, които са изложени на токсичните вещества по няколко часа дневно. За тях рискът от неясни на пръв поглед алергични състояния и заболявания е най-голям.

Не допускайте деца в салоните за красота, тъй като те са най-чувствителни към вредното влияние на токсичните вещества.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници