Android 4.1 Jelly Bean идва в средата на юли, носи важни подобрения

Android 4.1 Jelly Bean идва в средата на юли, носи важни подобрения
A A+ A++ A

Както очаквахме, по време на конференцията Google I/O, Google представи следващата версия на Android – тя е с номер 4.1 и кодово име Jelly Bean. Тя ще е достъпна още в средата на юли, като първо ще достигне като безжичен ъпдейт до Galaxy Nexus, Motorola Xoom и Nexus S. Една от основните промени в новата версия е с интересното име Project Butter. Тя е насочена към подобряване на работата на интерфейса и използва тройно буфериране на графичната информация, за да осигури постоянна кадрова честота на всички анимации. Намалена е и латентността при регистриране на докосването на екрана. Демонстрацията сравни два телефона Galaxy Nexus с Ice Cream Sandwich и Jelly Bean и подобрението в представянето е осезаемо.

Подобрения има в гласовото търсене и вече е възможно провеждането на естествен разговор с мобилното устройство. Отговорите се връщат много по-бързо, а освен това има направени значителни промени в представянето на резултатите. Част от Jelly Beam вече е технологията Google Now, която осигурява релевантна информация в зависимост от местоположението на потребителя, записите в календара му и т.н. - например приложението може да осигурява информация в реално време за любимите ви отбори, дава информация за трафика, докато шофирате, или показва данни за разписанието на градския транспорт, ако сте близо до спирка. Добавя и информация за близките обекти, които може да са интересни за вас, и така се превръща и в интелигентен персонален асистент.

Сериозна промяна има и в системата за нотификации на Android, и дава по-добър контрол върху събитията, очакващи вашето внимание. Известията за входящи писма в Gmail се показват комбинирано и представят по-добра информация дали има нещо важно, за да знаете дали да отворите приложението, информацията за предстоящо събитие вече дава опция за изпращане на съобщение към другите участващи в случай на закъснение, има и опция за споделяне на снимки в Google+, без да зареждате приложението.

Направени са и други промени в работата с уиджети (автоматично преоразмеряване), интерфейса на камерата, галерията и др. Платените приложения ще могат да бъдат криптирани със специфичен за даденото устройство ключ, преди да бъдат изтеглени. Вече ще има възможност за осъществяване на умни ъпдейти - т.е. в устройствата ще се изтеглят само промените, но не и целите обновени приложения. Платформата вече има браузър, който работи по-бързо и използва по-малко ресурси, разбира се, по-добре с HTML5, и осигурява по-висока JavaScript производителност.

Повече информация за Android 4.1 можете да видите тук:
http://developer.android.com/about/versions/jelly-bean.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници