Борисов обсъжда бъдещето на еврото с лидерите на ЕС в Брюксел

Борисов обсъжда бъдещето на еврото с лидерите на ЕС в Брюксел
В четвъртък и петък държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще обсъждат бъдещето на икономическия и валутния съюз в пореден опит да стабилизират еврото.
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов ще представлява България на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

В четвъртък и петък държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще обсъждат бъдещето на икономическия и валутния съюз в пореден опит да стабилизират еврото.

Часове преди срещата обаче изгледите да бъдат взети практически решения са минимални, предаде БНР.

Финансовите пазари и международните партньори на Евросъюза имат огромни очаквания към тази среща на върха. Прогнозите обаче са, че тя едва ли ще ги оправдае.

Няма съгласие за еврооблигации, които да преразпределят дълга в еврозоната, нито за данък върху финансовите транзакции, който да облекчи бюджетното напрежение. Не се предвиждат и други конкретни мерки, които бързо да подобрят позициите на общата валута.

Вместо това европейските лидери ще обсъждат доклад, изготвен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Самият той го определя като визия как в рамките на едно десетилетие може да се изгради истински икономически и валутен съюз, с по-силна политическа интеграция и повече преотстъпен на Брюксел национален суверенитет.

През седмицата се появи информация, че ще обсъжда възможността Европейската комисия да получи право да пренаписва националните бюджети на държави, които са нарушили поетите ангажименти за фискална стабилност, а предложението ще се одобрява от всички държави в Европейския съюз.

Според „Файненшъл таймс“ авторите на това предложение били председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, управителят на Европейската централна банка Марио Драги и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

По думите на Жан-Клод Юнкер това означава да бъдат утвърдени препоръките на ЕК към отделните правителства, съобразно пакта за растеж и работни места. Това включва фискален и банков съюз и допуска дори нови промени в европейските договори.

В четвъртък и петък отделните държави ще изразят първоначални позиции, те ще бъдат доразвити през октомври, евентуалните решения ще се вземат най-рано през декември.

Междувременно на тази среща се очаква принципно съгласие за пренасочване на над 100 млрд. налични евросредства към растеж и заетост, както и зелена светлина за проектните облигации за финансиране на трансевропейска инфраструктура.

Очаква се и поредната серия политически декларации, че Европа ще направи всичко, за да спаси еврото. Европейският съвет се очаква да приеме и важно решение за по-нататъшното разширяване – за начало на преговори за членство с Черна гора.

България ще бъде представена на заседанието от премиера Бойко Борисов, който непосредствено преди него ще участва в работна среща на Европейската народна партия с председателите на Европейския съвет и Европейската комисия.

По същото време на друго, паралелно заседание, свикано от председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, държавните и правителствените ръководители от левите партии ще обмислят алтернативни предложения за изход от кризата, стимулиране на растежа и разкриване на работни места.

#Херман Ван Ромпой #Бойко Борисов #Брюксел #Европейски съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници