Меглена Кунева учредява партия „България на гражданите"

Меглена Кунева учредява партия „България на гражданите"
Изрично в устава се посочва, че в новата партия ще бъдат приемани само хора, които не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 1000 делегати ще присъстват в неделя на учредяването на новата дясна партия - Движение „България на гражданите" на бившия еврокомисар и кандидат за президент Меглена Кунева.

Участниците ще изберат председател на партията, 21-членен състав на Национален съвет и членове на Контролния съвет. Мандатът на ръководните органи според проектоустава е три години.

Ще бъдат приети устав, както и политическа декларация за ценностите и за целите на движението, съобщават от организацията.

Изрично в устава се посочва, че в новата партия ще бъдат приемани само хора, които не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност.

Предвижда се новата партия да изработи механизъм за получаване, анализ и обобщаване на мненията и предложенията на гражданите и на гражданските организации по въпроси, свързани с развитието на обществото.

По инициатива на членове и симпатизанти могат да се формират дискусионни клубове на доброволен принцип.

Според проектоустава символите на партията са лого и знаме. Логото включва стилизирано изображение на дърво на син и зелен фон, а знамето е правоъгълно с изобразено в средата лого на бял фон.

Гражданското сдружение „България на гражданите" ще продължи да функционира и след учредяването на едноименната партия.

Председателят на движението Меглена Кунева вече обяви, че до изборите няма да влиза в коалиции. Според нея въпросът може да бъде повдиган едва след вота на избирателите на парламентарните избори.

Меглена Кунева обяви сдружението си в края на миналата година, след загубата в надпреварата за президентския пост. Тогава тя подчерта, че няма намерение да създава лидерска партия, а „сдружение на демократично мислещите хора".

Според бившия кандидат-президент „България на гражданите" ще бъде алтернатива на политическото статукво в България.

#„България на гражданите" #Меглена Кунева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници