Пекин протестира срещу връчването на Нобелова награда за мир на Лю Сяобо

Пекин протестира срещу връчването на Нобелова награда за мир на Лю Сяобо
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Връчването на Нобелова награда за мир на китайския дисидент Лю Сяобо беше "богохулство", заяви Пекин днес, изправяйки се срещу обществените критики за смъртта на активиста. /БГНЕС/

Говорителят на външното министерство Генг Шуан каза, че Китай протестира срещу "определени държави" за намеса в своя "съдебен суверенитет".

"Даването на наградата на такъв човек противоречи на целите й. Това е богохулство", каза той на брифинг.

По-рано китайските власти отхвърлиха обвиненията, че носят „голяма отговорност“ за преждевременната смърт на нобеловия лауреат за мир Лю Саобо, който почина след борба с рака докато излежава присъда в китайски затвор. Обвиненията дойдоха от председателя на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен.

Според Пекин Лю Сяобо е получил абсолютно адекватно лечение.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че е дълбоко натъжен от смъртта на Сяобо, а германският канцлер Ангела Меркел изрази съболезнованията си за активиста, наричайки го „героичен боец“ за човешки права.

От своя страна комисарят за човешки права на ООН Зеид Раад ал-Хюсеин заяви, че Лю е бил „истинското въплъщение“ на демократичните ценности. „Движението за човешки права в Китай и по света загуби един принципен защитник, който отдаде живота си на защитата и насърчаването на човешките права“, каза той в изявление.

Ал-Хюсеин също така похвали и вдовицата на нобеловия лауреат, която все още е под домашен арест в Китай. Комисарят призова Пекин да даде на Лю Ся „свободата да се движи и да ѝ позволи да пътува в чужбина, ако иска“. 

#Китай #Нобелов #лауреат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници