Цитомегаловирус – защитете вашето бебе

Цитомегаловирус – защитете вашето бебе
A A+ A++ A

Заразяването с  цитомегаловирус по време на бременността може да доведе до увреждане на плода и раждане на дете с малформации. Затова, за да предпазите вашето бебе, е необходимо да пазите себе си през бременността от заразяване с вируса.

Как се предава инфекцията на бременната жена? Най-често бременната се заразява чрез контакт на очите, носа или устата й със заразени телесни течности като урина или слюнка на малки деца. Вирусът навлиза през лигавиците и по кръвен път достига до плода. Малките деца  пренасят инфекцията значително по-често от възрастните. Веднъж заразено, детето разпространява вируса с години. Имайте предвид, че децата значително по-лесно разпространяват инфекцията посредством лесното пренасяне на телесните им течности върху играчки, мебели при отделяне слюнка, както и посредством памперсите.

Бременните могат да се заразят също при полов контакт с възрастен, носител на инфекцията, но това се случва значително по-рядко.

Ако сте бременна или планувате бременност! Избягвайте контакт с урина или слюнка, особено от малки деца. Това може да ви предпази от заразяване с вируса и пренасяне на инфекцията до плода. Ето няколко лесни стъпки, за да се предпазите от контакт с телесни течности:

  • Мийте ръцете си често със сапун и вода, особено след смяна на пелени, хранене на дете, бърсане на носа на детето. Когато нямате достъп до вода, то използвайте дезинфектиращ гел.
  • Не споделяйте храна, напитки, чинии, чаши и прибори с малки деца.
  • Не слагайте залъгалката на бебето в устата си.
  • Почиствайте редовно плотове, играчки и други повърхности, които влизат в контакт със слюнка или урина, с почистващ и дезинфектиращ препарат.

По статия на Center of Disease Control and Prevention, USA

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници